logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De jongen die draken kweekte, Andy Shepherd

Het boek De jongen die draken kweekte gaat over Tomas die in de tuin van zijn grootvader kennis maakt met een grote boom. En er groeit heel raar ‘fruit’ aan. Daar neemt hij er stiekem eentje van mee naar huis. Hij heeft nog geen idee van wat het is. Maar in de nacht, als Tomas slaapt gaat het fruit bewegen. Van bewegend fruit word je natuurlijk wel wakker! Hij stop het in zijn nachtkastje, maar even later begint zijn hele nachtkastje te trillen. Tomas ziet dat het geheimzinnige fruit explodeert en dat eigenlijk het ei is van de draak die er uit komt vliegen. Hij en de draak Fikkie (dat is volgens Tomas de perfecte naam voor een draak) worden dikke vrienden en Fikkie helpt Tomas heel goed. Soms maakt Fikkie er ook een ongelofelijke zooi van, want drakenpoep ontploft. In het begin vind Tomas het wel moeilijk om Fikkie ‘op te voeden’. Tomas wil hij het eigenlijk tegen niemand zeggen dat hij een draak heeft, want hij vind het zo speciaal dat hij Fikkie voor zich zelf wil houden.

Nieuwe draken

Tomas besluit toch zijn geheim te delen met zijn beste vrienden uit zijn klas: Kat, Kai en Ted. Nu willen zij natuurlijk ook een draak! Daarom vraagt Tomas of ze met z’n vieren bij grootvader mogen kamperen in de tuin. Dan kunnen de anderen ook een draak vangen. Opa zegt dat het goed is en het viertal staat in de tuin met een heel survivalpakket, maar zonder tent. Opa geeft de kinderen een oude, versleten tent waar ze eigenlijk niet met z’n vieren in passen, maar grootvader zegt dat dat makkelijk past. Later in de avond kropen ze uit de tent om op een draak te wachten. Er komen een paar eieren uit en iedereen gaat achter een draak aan. En er zijn er nul gevangen. Kat vraagt slim hoe Tomas Fikkie gevangen heeft. Hij zegt dat hij een beetje aan het fruit heeft gevoelt en dat hij het toen los in zijn handen kreeg. De drie draaklozen doen dat ook en de eieren komen uit. De draken maken een herrie en slopen de kas van de buurman. Opa, het kleine zusje van Tomas en de buurman komen naar buiten en betrappen Tomas bij de kas van buurman Bars. Hij staat daar een draak te vangen, maar grootvader en de buurman weten daar natuurlijk niets van af en eigenlijk was Tomas ook niet van plan om het hen te gaan vertellen. Buurman Bars claimt dat Tomas zijn moestuintje heeft gesloopt, maar Tomas schiet in de verdediging en zegt dat hij iets zag en dat hij het wilde wegjagen. Hij gaat natuurlijk niet zeggen over zijn draak! Opa gelooft het verhaal van Tomas en zegt dat het vast een das of vos was. Grootvader zegt dat Tomas en zijn vrienden de hele avond gewoon in hun tent gebleven zijn. Maar de buurman is scherp en merkt op dat Tomas modder op zijn laarzen heeft zitten. De buurman wil ook even de rest spreken en opent de tent. Toen volgt er een reeks van ongelukken…

De ongelukkige ongevallen

De draak van Ted had teveel gegeten, poepte en precies op dat moment ontplofte een paar van de exploderende drollen. Ted en Kai stormden de tent uit en botsten tegen buurman Bars aan. Daarna kreeg Fikkie die nog in de tent zat een spontane niesbui en ja… draken niezen vlammen! Dus de buurman stond te kijken hoe er grote vlammen uit de tent kwamen en een kruiwagen met groenten uit de tuin van grootvader in de fik staken. De draak van Ted, die inmiddels in de bosjes was gaan zitten, liet een boer en alle rozen vlogen in brand. Voor Bars en opa is dit natuurlijk heel raar, want zij weten niet dat het draken zijn die dit doen. Bars denkt zelfs dat ze bommen hebben! Er gebeurde nog een aantal vreemde gebeurtenissen, maar het komt er op neer dat het complete chaos was! Toen de draken een vliegende tent creërde door allemaal aan de binnenkant van de tent te vliegen, glibberde Bars op de drakenplas-ijsbaan de tuin van de grootvader van Tomas uit.


Recensie over De jongen die draken kweekte

CooleSuggesties topper

Ik vind het boek De jongen die draken kweekte een mooi boek met grappige stukjes erin. De schrijver vraagt ook vaak dingen aan de lezer. Dat vind ik leuk, want ik ken niet veel schrijvers die dat doen. Ik vind het leuk geschreven en ik wil altijd doorlezen op momenten dat het eigenlijk niet kan, want het is gewoon zo grappig en spannend!

Score: 9


Ga direct naar De jongen die draken kweekte op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

De jongen die draken kweekte,
Illustrator: Sara Ogilvie
Uitgever: Lemniscaat, 211 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789047710684. Prijs: 14.95 euro.

Geschreven door Tim

Tim is 15 jaar oud en zit in VWO 4. Hij houdt van sporten, tekenen en taal. Logisch dat lezen en schrijven ook daarbinnen past. Natuurlijk is Tim ook een gamer – maar niet de hele dag. Er moet immers ook genoeg tijd zijn om te eten en koffie te drinken! Het liefst zelfgemaakte, van vers gemalen bonen.