Toegegeven: het boek De Hackers die Nederland Veranderden: De Spannende Geschiedenis van XS4ALL is waarschijnlijk het meest interessant voor mensen die deze periode zelf hebben meegemaakt. Mensen die nog met een inbelmodem moesten werken en met hun internetgedrag de vaste telefoonlijn bezet hielden, die in hun jeugd nog niet overal selfies maakten en die de fijne grens tussen internetten en programmeren nog kennen.
Groei van de wetgeving
Je moet namelijk weten dat het internet in het begin eigenlijk een soort digitaal Wilde Westen was. Het was zo nieuw, dat regels en wetten er nog geen vat op kregen. Iedereen deed dus eigenlijk wat hij wilde en kon… sommigen bouwden mooie projecten, anderen probeerden toegang te krijgen tot gegevens die niet van hen waren. Nou ja – in hoeverre dat die al ‘online’ waren, dan. Soms ging het mis, zoals in 1985, toen het RIVM ontdekte dat hun computernetwerk al weken lang open lag voor derden. Die konden notulen en brieven lezen van de personeelsleden en directie, patiëntgegevens inzien en nog veel meer. Die actie riep op tot een hackverbod, wat uiteindelijk ook een nieuwe reeks wetten zou leiden. De hackers zelf deden trouwens niets met de gegevens. Het was puur een kwestie van ‘kijk eens wat ik kan!’ en het aantonen dat de beveiliging van het RIVM flink te wensen overliet. De hacker die hiervoor aansprakelijk werd gehouden was de 17-jarige Rop Gonggrijp, die 8 jaar later aan de voet van internetprovider XS4ALL zou staan.
Vrijheid voor iedereen
Het spannend geschreven boek De Hackers die Nederland Veranderden is een positief en krachtig boek, die je zou zou zien in de lijn van de populaire hackersfilms. Het laat zien waar je met een groep gelijkgestemden tot in staat bent, om idealen te verwezenlijken en je statement te maken tegenover grootse commerciële instanties. Het verhaal is biografisch, soms wat technisch en weet de sfeer van die periode goed in kaart te brengen. Het laat zien hoe een groepje hackers samenspande om het op te nemen tegen de gevestigde orde: of dat nu tips waren om ergens in te breken of trucjes om gratis te kunnen bellen… tot een groots internetplatform waar iedereen welkom was.
Bouwen aan een ecosysteem
Het boek eindigt overigens wat minder vrolijk. De nadruk op de hedendaagse haatcultuur zet zijn stempel op de sfeer en ook de overname van XS4ALL door KPN heeft natuurlijk een definitief einde betekent voor dit project. Toch is het duidelijk hoeveel deze groep jonge helden heeft betekend voor de manier waarop we nu omgaan met techniek en hoe het internet vorm heeft gekregen. Of ze het nu willen of niet, ze hebben wel degelijk bijgedragen over het beeld wat mensen tegenwoordig van hackers hebben, maar ook zeker wat mensen tegenwoordig met het internet doen!
Ga direct naar De Hackers die Nederland Veranderden op BOL.com.
Recensie over De Hackers die Nederland Veranderden
Je zou De Hackers die Nederland Veranderden kunnen zien als een stukje geschiedschrijving van een tijdsperiode waarin het internet nog in de kinderschoenen stond. Hoewel het destijds echt een medium was voor de echte techneuten en de jonge garde, weet het boek die abracadabra goed te omzeilen en zich vooral te richten op alles daar omheen. Het vertelt het avontuur van een groep mensen die goed doorhad welke mogelijkheden en gevaren er schuilen in het medium Internet, die de grenzen opzochten (en regelmatig overschreden). Over mensen die uit hun eigen overtuiging steken uitdeelden aan de grote machthebbers op dat moment, en die zelfs een eigen plekje veroverden. Het laat zien hoe de ontwikkeling van het Internetlandschap in Nederland is gegroeid tot wat het nu is. En waar het naartoe gaat? Wie zal het zeggen. Tijd voor een nieuwe groep gelijkgestemden, wellicht?
Score: 8
Informatie
Titel: De Hackers die Nederland VeranderdenAuteur: Maarten Reijnders
Uitgever: Podium
Aantal pagina’s: 352
Type boek: Paperback
ISBN: 9789463812337
Prijs: 21.99 euro
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: