logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De goudvisjongen, Lisa Thompson

Mensen met extreme OCD (Obsessive Compulsive Disorder, in het Nederlands ook wel een dwangneurose genoemd) zonderen zich vaak af. Zo leven ze in hun eigen vertrouwde omgeving, waarop ze meer invloed kunnen uitoefenen. Zorgen dat alles netjes schoon is, dat niemand spullen verplaatst, dat soort dingen (en ja; dat wisselt per persoon, maar Matthew, de hoofdpersoon van dit boek, heeft ze vrijwel allemaal). Je zou dan ook kunnen zeggen dat je het leven leidt van een goudvis, die in zijn kommetje rondzwemt. Matthew is dus de goudvisjongen – een bijnaam die hij krijgt van zijn tijdelijke buurmeisje, die bij haar opa komt logeren. En dat is het moment dat de wereld van Matthew echt op zijn kop wordt gezet.

Verwarrend

Je moet je voorstellen dat de wereld van Matthew behoorlijk klein is. Hij gaat al weken (zeg maar gerust: maanden) niet meer naar school en heeft eigenlijk een stiekemverbond met zijn moeder je voorziet van schoonmaakmiddelen en latex handschoenen, zodat zijn handen niet teveel geïrriteerd raken door het vele schrobben. Vanuit zijn slaapkamerraam bestudeert hij iedereen in zijn omgeving. Hij houdt nauwlettend een dagboek bij, waarin hij opschuift op welke tijdens zijn buren het huis verlaten, boodschappen gaan doen, elkaar ontmoeten, de hond uitlaten, ruzie maken, gaan joggen.. Kortom alles wordt door de goudvisjongen bijgehouden.

Verandering

Matthew begint zich ongemakkelijk te voelen als meneer Charles, zijn buurman, onverwacht bezoek krijgt van zijn twee kleinkinderen. Een jongen en een meisje: Teddy en Casey. Twee onhandelbare kinderen, op zijn zachtst gezegd, die het rustige leventje van meneer Charles behoorlijk overhoop halen. Tot overmaat van ramp verdwijnt het jongetje plots. Niemand die weet waar het kereltje naartoe is. Het lijkt wel van de aardbodem verdwenen!

Onderzoeker

Vanaf dat moment werpt de goudvisjongen zich op als een ware detective. Dankzij de vele notitieboekjes die hij heeft volgeschreven met de avonturen van zijn buren beschikt Matthew natuurlijk over een enorme voorkennis. Gelukkig staat hij er niet alleen voor: er zijn een aantal kinderen in de buurt die hem vanuit de zijlijn een beetje helpen, en natuurlijk zijn ook alle volwassenen erg begaan met het lot van Teddy. Het grootste probleem zitten en het feit dat Matthew nog steeds zit met al zijn neuroses en beperkende factoren: die zal hij toch echt moeten overwinnen om het mysterie op te lossen.

Ga direct naar De goudvisjongen op BOL.com.


Recensie over De goudvisjongen

CooleSuggesties topper

De goudvisjongen is echt een perfect boek voor liefhebbers van Graphic Novels die toe zijn aan een wat ingewikkelder (en grappiger) boek. De goudvisjongen steekt namelijk bijzonder goed in elkaar. Het is een leuke variatie op het klassieke Whodunnit-thema, waarbij een mysterie ontrafeld moet worden, maar dan doorspekt met superdroge humor. En daar houd ik wel van! Het verhaal is volledig verteld vanuit Matthew, met fragmentjes uit zijn logboeken om het een en ander te illustreren. Langzaam maar zeker ontdek je alles over Matthew – en de personen om hem heen. Een leuk, interessant, vlot boek met ontzettend veel bizarre wendingen.

Score: 9


Informatie

De goudvisjongen,
Illustrator: Mike Lowery
Uitgever: Billy Bones, 330 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789030504054. Prijs: 12.99 euro.

Informatie


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.