logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De goede huisvader, Joris Breugelmans en Kathleen Verlée

Het is niet altijd eenvoudig om een man te zijn. Veel mensen denken van wel (want: na het werk de voetjes omhoog, krantje erbij en lekker genieten van je rust) maar zo eenvoudig is het in de praktijk natuurlijk niet. Na het werk kom je thuis en stap je in een nieuwe wereld, waar je ook van alles mag (en wil) doen. Naast de opvoeding, de afwas en andere huishoudelijke taken ligt er nog een vrij grote verantwoordelijkheid bij de huisvader: het huis! Nou ja – het onderhoud ervan, dan. En nee, je kunt (en hoeft) niet alles uit te besteden. De Goede Huisvader helpt je bij veel technische zaken namelijk prima op weg.

Alle aspecten behandeld

Vergis je niet: De Goede Huisvader is geen klusbijbel of boek vol lifehacks waarmee je altijd op de juiste hoogte boort, de perfecte schildertechnieken beheerst of ineens groene vingers blijkt te hebben. Nee, dit boek helpt je juist verder met het maken van de juiste keuzes op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en zorgt voor een goede basis om de juiste keuze te maken wanneer je grote keuzes moet maken – en soms ook kleinere. Het is opgedeeld in de hoofdstukken Drinkwater, Elektriciteit, Verlichting, Verwarming, Ventilatie, Koeling, Brandveiligheid en tot slot Inbraakveiligheid. Per hoofdstuk krijg je de wettelijke bepalingen waaraan je als huiseigenaar aan moet voldoen, hoe je de veiligheid waarborgt en wat de goedkoopste en de meest duurzame keuze is. Zo gaan de auteurs bij Koeling in op manieren om je huis te koelen, van een mobiele airco tot verschillende grotere units, maar ook de warmtepomp en passieve koelingsmethodes komen aan bod. Per methode worden de voor- en nadelen op een rij gezet, zodat je een goede en vooral verantwoorde keuze kunt maken. Of die keuze ook verantwoordelijk is, dat is weer een ander verhaal.

Technisch verhaal

Het spreekt voor zich dat je niet alle voor- en nadelen zo maar even kunt opsommen. De auteurs hebben echt een statement willen maken en duiken soms best heftig de materie in. Zo zijn sommige onderdelen vrij technisch en vliegen de cijfers je om de oren. Regelmatig krijg je gelukkig wat illustraties en grafieken te zien (soms met Engelse bijschriften, dat is wel jammer), zodat je een beter beeld kunt vormen van wat er nu gezegd is… of om alles even op een rij te krijgen als een samenvatting.


Ga direct naar De goede huisvader op BOL.com.

Recensie over De goede huisvader

De Goede Huisvader probeert je alles aan te reiken om ervoor te zorgen dat je woning technisch in orde is, volgens de laatste inzichten op het gebied van veiligheid, duurzaamheid… en kostenplaatje, hoewel dat laatste een tikje ondergeschikt is in dit werk. De informatie is vrij technisch, met regelmatig krantenberichten over de veiligheid en de noodzaak om duurzame oplossingen te kiezen (hoewel die eerlijk gezegd wat minder naar voren komt in de vrij objectieve technische opsommingen). Naast heel heftige onderwerpen, zoals verwarming, een elektriciteitskast en sanitair, komen ook lichtere onderwerpen als verlichting (in mijn ogen een no-brainer) en het gebruik van brandmelders aan bod. Een tikje wisselvallig en qua wetgeving gespitst op de Vlaamse markt.

Score: 7


Informatie

Titel: De goede huisvader
Auteur:
Uitgever: Owl Press
Aantal pagina’s: 270
Type boek: Paperback
ISBN: 9789463934480
Prijs: 39.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.