logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: De Geesten van Ter Welle, Karen Dierickx

De Geesten van Ter Welle, Karen DierickxKastelen en oude gebouwen hebben een mysterieuze sfeer over zich. Ze staan soms al honderden jaren op hun plek en hebben heel wat meegemaakt. Als die muren eens konden praten! Wat zou je dan allemaal voor spannends, leuks, engs en griezeligs te weten komen? Daarbij kun je fantaseren bij oude herenhuizen, maar ook kastelen hebben zo hun charmes. In Nederland en België zijn ook heel wat kastelen en herenhuizen te vinden met een lange geschiedenis. Karen Kierickx brengt de Geesten van Ter Welle tot leven. Dat is een kasteel in het Vlaamse Beveren: Hof ter Welle. En dus lees je de verhalen van Lyneke, Nelis en Johanna en hun avonturen in de spannende tijden van de Spaanse bezetters, de strijd tussen de Nederlanders en de Vlamingen en natuurlijk het leven in een kasteel!

Spannende heksenjacht

Het boek begint wanneer Lyneke moet vluchten voor haar leven, wanneer haar moeder (die veel over geneeskrachtige planten en kruiden weet) wordt beschuldigd van hekserij. Zelf is ze als meisje dan ook niet veilig. En dus vlucht ze – op aanraden van huisvriend Matthijs – samen met haar broer Nelis uit huis, ver weg van alle beschuldigende blikken. Zo komen ze eerst in Brussel aan, waar ze familie zou hebben. Helaas kan ze die niet vinden, en na een paar omzwervingen worden ze door een adelijke dame gespot en wordt Lyneke – die zichzelf voor het gemak heeft omgedoopt tot Catalina – ingehuurd als kindermeisje van een adellijke familie. Daar mag ook Corneel naartoe. Hij groeit op met de twee adellijke meisjes, waarbij de jonge Johanna een speciaal plekje in zijn hart verkrijgt.

Verschillende culturen

Wat opvalt in het boek, is dat Corneel en Catalina echte buitenbeentjes zijn bij de inwoners van Hof ter Welle. Net als alle hofhouding, overigens. Er is een strakke hiërarchie: de inwoners zijn de baas, en alle bedienden mogen dankbaar zijn om er te mogen werken. Dankzij de herinneringen van de Geesten van Ter Welle kom je stukje bij beetje steeds meer te weten over het leven in het oude kasteel. Hoe het er aan toe ging met het verzorgen van de kinderen, maar ook hoe de Belgen aankeken tegen de Nederlanders, wat de invloed van de Spanjaarden was en vooral hoe mens en magie samengingen… of niet.

Conclusie over De Geesten van Ter Welle

Hof Ter Welle is een kasteel dat je vandaag de dag nog steeds kunt bezoeken. Aan de hand van de verhalen van drie geesten – die elkaar in het leven hebben gekend en liefgehad – leer je de geschiedenissen kennen van drie van de bewoners van dit kasteel. Zo wordt een stukje van de historie opgehelderd en uitgelegd. Het verhaal is heel leuk verteld. Je hebt al snel niet meer door dat je tegen een geest praat, enkel in de inleiding komt het ter sprake. Een leuk en interessant boek, dat een mix is tussen fantasy en een historische roman. Spannende familieverhalen in een spookachtig jasje! Door: Score: De Geesten van Ter Welle krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

De Geesten van Ter Welle, Halewyck, 220 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789461317445 . Prijs: 16.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou: