logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Boek recensie: de EMP serie van William R. Forstchen: Een Seconde Later, Een Jaar Later

Een Seconde LaterWe zijn inmiddels zo gewend aan alle elektronische snufjes en mogelijkheden, dat een leven zonder al die apparaten bijna ondenkbaar is. Je ziet het zelfs op televisie: al die survivalseries en situaties waarin mensen ineens zonder techniek moeten overleven – het lijkt schier onmogelijk. Maar het kan zelfs nog een stukje gevaarlijker: wat als alles ineens zonder elektriciteit komt te zitten? Dat is het scenario dat in de EMP-serie van William R. Forstchen wordt geschetst: een wereld waarin plots de stroom helemaal wegvalt.

Een seconde later

In het eerste boek uit de trilogie is het moment van de stroomuitval zelf. Er komt van enorme hoogte een kernbom naar beneden gesuisd, die een dodelijke elektromagnetische puls over de wereld stuurt. Daardoor valt alle elektriciteit plotsklaps uit. Denk je eens in wat voor effect dat heeft: vliegtuigen, moderne auto’s, mobiele telefoons, tablets, koelkasten, medische apparatuur… alles valt weg. De wereld valt stil en wordt donker. Hoogleraar geschiedenis, John Matherson, woont met zijn twee dochters in een klein dorpje van North-Caroline. Hij ontdekt al snel wat er is gebeurt. Al snel heeft hij door wat voor gevolgen deze situatie met zich meebrengt. De maatschappij staat op zijn kop. Kassa’s werken niet meer, schuifdeuren blijven dicht… alle apparaten waar we zo op leunen houden op met werken. De kans op hongersnood is reëel! Mensen slaan aan het plunderen, in een drang om te overleven. En er is niemand die er wat aan kan doen. Chaos regeert.

Een Jaar LaterEen jaar later

In het vervolg van Een Seconde Later springen we meteen een jaar later. Of beter gezegd: bijna twee jaar later, want we springen 730 dagen verder in de tijd. John Matherson blijkt een begenadigd leider te zijn, want de rust is weer daar in de gemeenschap van Black Mountain, N.C.. Na de onrust en plunderingen staat hij voor een nieuwe uitdaging. Er duikt namelijk een ‘federale administrateur’ op die de staat weer bij elkaar wil brengen. Goedschiks of kwaadschiks. De nieuwe regering is gevestigd in de bunkers van de Koude Oorlog in Virginia en hebben een plan bedacht om het land weer bij elkaar te krijgen. Ze gaan de strijd aan! Ze bieden John een baan aan als majoor in het nationale leger. Aangezien dat leger met harde hand regeert, besluit John er tegenin te gaan. Maar ook tegen rebellen treed het leger met harde hand op… Ze krijgen echter een aanbod: als John en zijn mensen helpen om de strijd aan te gaan met hun buurgemeenschap, blijven ze deels buiten schot. Maar is dat wel slim, om te strijden tegen een groep mensen die ook gewoon wil overleven?

Conclusie over De EMP Serie: Een Seconde Later, Een Jaar Later

Een leven zonder stroom – kun jij het je voorstellen? William R. Forstchen heeft her lang over nagedacht en heeft in dit doomscenario een aantal mogelijke stappenplannen opgesteld van wat kan gebeuren tijdens die chaos. Daarmee heeft hij vooral in het eerste boek een bijzonder indringend en scherp realistisch beeld neergezet, dat in het tweede boek wat afbuigt naar een politiek-kritische thriller in dezelfde setting. Indrukwekkend en onderhoudend zijn ze zonder twijfel. Deze boeken wil je niet neerleggen voor je ze helemaal uit hebt!

Door:
Score: De EMP Serie: Een Seconde Later, Een Jaar Later krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Een Seconde later / Een Jaar Later,
Karakter Uitgevers B.V., 325 / 320 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789045215815 / 9789045213057. Prijs per boek: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.