logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Elfde Plaag, Wilbur Smith

Wilbur Smith staat bekend om zijn epische verhalen die zich afspelen in lang vervlogen tijden, van de zeventiende eeuw op een piratenschip tot in het oude Egypte. De Elfde Plaag is het vierde boek in een serie over het oude Egypte, waar oude magie hand in hand gaan met het dagelijkse leven. Hoofdrol in dit boek is weggelegd voor een oude magiër (van meer dan 100 jaar oud, moet je nagaan), genaamd Taita. Hij is met zijn trouwe jongere partner Meren afgereisd naar India om daar nieuwe kennis en wijsheid op te doen. Dan wordt hij echter teruggeroepen door de Farao, Nefer Seti. Egypte zit namelijk in de problemen: de Nijl staat al zeven jaar zo goed als droog!

Droogteramp

Enkel een dun straaltje water is er nog, niet meer dan modder. Net genoeg om de vleesetende padden te huisvesten. De Egyptenaren zijn dan ook ten einde raad en willen zelfs hun oude goden vergeten en een nieuwe religie scheppen, geopperd aan de nieuwe godin Eos, die in feite niets minder is dan een kwaadaardige godin. Tairo moet samen met Meren en een leger aan Egyptenaren afreizen naar de bron van de Nijl, om daar het euvel op te lossen. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot: er zijn genoeg obstakels die ze moeten overwinnen. De nodige strijden worden geleverd in hun zoektocht naar gerechtigheid. Gelukkig heeft Taito in India een bijzondere operatie ondergaan, waarna hij de aura’s van mensen kan zien. Zo weet hij vrij snel of zijn gesprekspartners menen wat ze zeggen. Dat geeft hem wel een kleine voorsprong!

Oude verhalen

De Elfde Plaag is een onderdeel van een geweldig epos, waarbij dit boek vooral draait om de tocht door het oude Egypte. De oude mythologische verhalen en krachten worden mooi verweven in een spannende vertelling, waarbij zelfs een vleugje romantiek en meloncholie niet kan ontbreken als Taita zijn geliefde koningin Lostris weer ontmoet in de gereïncarneerde vorm van Fenn, een jonge vondeling. Daarbij neemt schrijver Wilbur Smith meer dan genoeg tijd om bijvoorbeeld aandacht te schenken aan de omgeving en de setting, zodat je je helemaal in het Oude Egypte waant. Een klein nadeeltje is het aantal pagina’s dat die ruime vertelling veroorzaakt: pas op pagina 566 wordt de brug geslagen naar het nog onbekende vijfde deel uit de reeks!

Ga direct naar De Elfde Plaag op BOL.com.


Recensie over De Elfde Plaag

Wilbur Smith is rasverteller met een voorliefde voor de geschiedenis. Dat is onmiskenbaar het geval bij deze boekenreeks. Hierin mengt hij de Oude Egyptische cultuur met de spannende magische eigenschappen die ze dachten te hebben. Dat levert felle strijden op, geniepige politieke spelletjes en boven alles een spannend verhaal. De tekst is een beetje behouden geschreven maar het verhaal zelf heeft genoeg spannende elementen om je mee te slepen.

Score: 7


Informatie

De Elfde Plaag,
Illustrator: nvt
Uitgever: Xander Uitgevers, 556 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789401600620. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.