logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De eetbare tuin, Alys Fowler

Alys Fowler ken je misschien wel van het BBC programma Gardeners World, wat over de hele wereld wordt bekeken. Ze heeft bekendheid verkregen door haar unieke manier van tuineren. In het boek De Eetbare Tuin bekijkt ze de natuurlijke manier van tuinieren. Welke middelen kun je bij elkaar gebruiken om een zo optimaal resultaat te behalen? Daarbij laat ze vooral zien dat je helemaal geen grote boerderij nodig hebt om een moestuin te beginnen. Zelfs in een kleine stadstuin of op een balkon kun je prima aan de slag. Als je maar weet wat je doet!

Ecosystemen

Wat De Eetbare Tuin zo interessant maakt, is dat Alys laat zien hoe je een klein ecosysteem maakt in jouw eigen moestuin. Als je namelijk de juiste planten bij elkaar combineert, kunnen ze van elkaar profiteren en elkaar beschutten tegen gevaren. Daarbij noemt ze een bouwtechniek de oude indianen. Zij gebruikten maïs, bonen en pompoen op hetzelfde vlak: de maïs profiteerde van de stikstof die de bonen aanmaakten, de bonen klommen langs de stammen van de maïs omhoog en de pompoenen hielden het stuk grond onkruidvrij en hielden het vocht goed vast. Voor jou betekent dat een stuk minder intensief tuinieren… maar ook een andere manier van denken.

Door elkaar heen

Want door gebruik te maken van die ecosystemen, heb je wel even een wat rommelige tuin. Geen vakken meer met kaartjes erin gestoken, maar echte combinatieteelt. Dat is een heel andere manier van tuinieren, daar moet je niet alleen even aan wennen, je moet ook opnieuw leren hoe alle planten samenwerken. Want als je weet wat de zwakke en sterke punten van planten zijn, kun je ze ook gebruiken. Zo maak je een Eetbare Tuin in een handomdraai en zonder er al te veel naar om hoeven te kijken.


Recensie over De eetbare tuin

In het boek De Eetbare Tuin laat Alys Fowler je zien hoe makkelijk het eigenlijk is om een moestuin te beginnen. Daarbij laat ze de bekende principes los en vertelt ze juist vanuit de praktijk waar je op moet letten als je planten koopt of teelt, welke combinaties perfect bij elkaar passen en op welke manieren je gebruik maakt van de planteigenschappen. Het boek is geschreven als een informatief leesboek – het is minder handig als naslagwerk, maar juist als stimulans om zelf aan de slag te gaan. Motiverend geschreven, met aantrekkelijke foto’s. De recepten achterin laten zien wat je allemaal kunt eten uit de tuin. Smakelijk eten! Het gemeleerde papier leest wat onrustig.

Score: 8


Informatie

De eetbare tuin,
Illustrator: Nadine Weston
Uitgever: Karakter uitgevers, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789045213545. Prijs: 14.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.