logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: De dagelijkse stoïcijn, Ryan Holiday

De dagelijkse stoicijn recensie

In het Nederlands heeft de stoïcijnse filosofie een heel nare bijsmaak. Iemand die stoïcijns is, is in de regel stug, onvermurwbaar en staat niet open voor nieuwe ervaringen. Toch doen die uitspraken de filosofie helemaal geen eer aan, zo laat Ryan Holiday zien in zijn boek De Dagelijkse Stoïcijn. In dit boek leer je hoe jij een échte stoïcijn kan zijn: eerlijk en oprecht, hulpvaardig en open voor iedereen.

Iedere dag een lesje

De opzet van het boek is heel eenvoudig. Je kunt namelijk niet zomaar iets worden. Daar moet je tijd en energie in steken! En dat is precies wat je doet door iedere dag een stukje te leren. Dat doe je aan de hand van passages en uitspraken van oude stoïcijnse auteurs, die voor de gelegenheid uit het stof zijn gehaald door co-auteur Stephen Hanselman. Elke heeft een nieuw en ander thema, waardoor je langzaam maar zeker een gedegen verdieping krijgt. Het is overigens wel aan te raden om in januari te beginnen, want in die maand krijg je naar mijn mening de beste inzichten in de filosofie. Desondanks kún je op ieder gewenst moment instappen, als je dat wilt. Aan het einde van het jaar heb je dan toch die hele ‘cursus’ rondgedraaid en zul je op een andere manier tegen de uitspraken in het boek aankijken.

Commentaren

As je het alleen zou moeten doen met de oude uitspraken, zou je lang niet zo ver komen. Sommige daarvan zijn namelijk behoorlijk cryptisch en moet je ook in de context van dat moment zien. Gelukkig staat er onder iedere uitspraak een commentaar in de ‘normale mensentaal’, zodat ze voor iedereen goed leesbaar en begrijpelijk zijn. Sommige fragmenten komen dan ook pas echt op hun plek. Toch is het waardevol om die oude teksten onder ogen te krijgen, zodat je meer weet over de achtergrond (en wie er allemaal aanhanger waren). De teksten zijn vooral afkomstig uit teksten van de grote drie, Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius, maar er staan ook uitspraken in van andere beroemdheden.


Ga direct naar De dagelijkse stoïcijn op BOL.com.

Recensie over De dagelijkse stoïcijn

De Dagelijkse Stoïcijn is een heerlijke en fijne kennismaking met deze stroming, die eigenlijk tot doel heeft om een eerlijk en oprecht persoon te worden. Iedere dag lees je een nieuw citaat en lees je de commentaren van de beide auteurs om dat citaat in de context van vandaag te zien. Naast de oude teksten is ook de technische woordenlijst van Stoïcijnse technische termen achter in het boek erg waardevol. Het boek is aangenaam geschreven en is er makkelijk bij te pakken op een verloren ogenblik.

Score: 8


Informatie

Titel: De dagelijkse stoïcijn
Auteur:
Uitgever: Lev. uitgevers
Aantal pagina’s: 424
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400512948
Prijs: 22.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.