logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De BBQatlas, Julius Jaspers

Het is eigenlijk wel grappig om te zien dat sommige dingen over de hele wereld terugkomen. Zo wordt er overal ter wereld gebarbecued, ook al wordt het niet overal zo genoemd natuurlijk. Maar roosteren boven een open vuur, met vlees of groenten op een rooster? Dat zie je echt overal ter wereld terug. Maar het leuke is dan weer wel dat iedereen dat op zijn eigen manier doet.

Bekijk hier alle Kookbijbels en Kook-atlassen.

Van Noord tot Zuid

Julius Jaspers, chefkok, schrijver en docent op zijn eigen kookschool, heeft zich verdiept in de edele kunsten van het grillen en barbecueën. Hij heeft recepten en technieken verzameld zoals je die over de hele wereld tegenkomt, van het noordelijkste puntje tot in de zuidelijkste regionen van onze aardbol. Zo staan er in dit boek recepten voor de perfecte saté uit Indonesië, kamadotechnieken uit Japan, gegrilde groenten uit het Midden-Oosten, visgerechten uit Scandinavië en natuurlijk verschillende streetfoodrecepten uit Azië. Kleine hapjes, grote stukken vlees: het komt allemaal voorbij. Het gros van de recepten wordt overigens bereid op het rooster, waarbij ook de kamado niet wordt geschuwd.

Proef de landen

Bladerend door het de BBQatlas loopt het water me in de mond. Het is natuurlijk niet altijd even makkelijk om die typische smaken van een bepaald land te vangen, zeker niet omdat je afhankelijk bent van de ingrediënten die je hier in Nederland kunt verkrijgen. Daaruit merk je ook weer de kracht van een kookboek van Nederlandse bodem: Julius weet wat je in de winkels aantreft of wat je kunt krijgen. Dat maakt de recepten haalbaar, ook al moet je voor sommige ingrediënten misschien een blokje om: niet alles is supermarktbestendig. Ook geeft Julius regelmatig alternatieven voor bepaalde ingrediënten. Daarmee doe je natuurlijk afbreuk aan de smaak, maar geeft je wel een bijzonder recept.

Groot en klein

De recepten in dit boek zijn heel divers: er zit voor ieder wat tussen. Natuurlijk vind je veel vis en grotere stukken (wild) vlees in het boek, dat hoort ook wel bij Julius Jaspers. Toch zijn er ook genoeg bijgerechten, kleine gerechten en sauzen die je kunt proberen om je arsenaal barbecuerecepten uit te breiden. Hier komt soms ook een stukje Simple Cooking om de hoek kijken: bereid je bbqsessie goed voor, zodat je niet loopt te stressen tijdens het moment zelf! Sauzen kunnen al klaar staan, het vlees kan een dag eerder in de marinade… Soms is een goede planning alles. Vermakelijk zijn ook de kleine anekdotes die heel subtiel in de recepturen zijn verwerkt – dat maakt het wel zo persoonlijk!


Ga direct naar De BBQ Atlas op BOL.com.

Recensie over De BBQ Atlas

Julius Jaspers heeft zijn hart zichtbaar verkocht aan de barbecue. Zijn meest recepten kookboeken richten zich allemaal op het koken en grillen op het open vuur, al dan niet verpakt in de koepel van een kamado. In de BBQ atlas neemt hij je mee de wereld rond om je smaken te laten ervaren die je nog niet eerder had geproefd – of die je buiten je bereik achtte. Kleine gerechten, grote stukken vlees, sauzen en salades: alles komt naar voren. Neem er rustig de tijd voor en blader dit boek door om jouw favorieten te vinden. Let wel: het boek bevat ook veel visgerechten. Is dat niet jouw ding, dan valt er best een flink stuk van het boek weg.

Score: 8


Informatie

Titel: De BBQ Atlas
Auteur:
Uitgever: Carrera Culinair
Aantal pagina’s: 552
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789048860548
Prijs: 35 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.