logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De afstand tussen jou en mij en de kersenboom

Wanneer je zelf slechtziend bent of iemand in je directe omgeving is slechtziend, dan ben je bekend met de gebreken. Maar wat doet dat eigenlijk verder met iemand? In De afstand tussen jou en mij en de kersenboom verteld Paola Peretti haar verhaal. Maar dan vanuit het personage van een meisje van 9 jaar, Mafalda.

Dingen die ik heel, heel belangrijk vindt

Mafalda heeft te horen gekregen dat ze binnen een half jaar blind zal zijn. Ze heeft niet veel vrienden waarmee ze hierover kan praten. Om school praat ze graag met ze juf Estella, het is een lieve juf die haar helpt. Mafalda maakt een lijst van ‘Dingen die ik heel, heel belangrijk vindt (die ik niet meer zal kunnen doen)’. Het is confronterend om te lezen hoe snel deze lijst korter wordt. Mafalda ziet steeds minder en weet dat ze bepaalde dingen niet meer kan doen hierdoor. Intussen zijn er verhuisplannen. Mafalda’s ouders vinden het beter om ergens anders te gaan wonen als Mafalda straks helemaal blind is. Het is onzeker of Mafalda haar kat kan meenemen naar de nieuwe woning. Dat alles zorgt ervoor dat ze de controle over alles verliest.

De kersenboom

De oma van Mafalda is al een tijdje dood. Maar Mafalda is ervan overtuigd dat oma een nieuw plekje in de kersenboom bij school heeft gevonden. Iedere ochtend telt Mafalda de stappen naar de kersenboom bij de school. Mafalda raakt een beetje in paniek van alle gebeurtenissen. Ze wil helemaal niet verhuizen en ze wil haar kat gewoon houden. Ze heeft een plannetje en dat deelt ze met juf Estella. Ze gaat in de kersenboom wonen. De verhuizing komt dichterbij, nu is het moment gekomen. Maar op de dag dat Mafalda haar plan ten uitvoeren wil brengen is juf Estella er niet. Wat nu, hoe moet ze nu in de kersenboom komen? Dan toch mee naar huis. In een opwelling rent Mafalda het huis uit en dwaalt een tijdje rond, ze weet niet meer waar ze is. Uiteindelijk komt ze toch bij de kersenboom aan en klimt er in.

Ga direct naar De afstand tussen jou en mij en de kersenboom op BOL.com.


Recensie over De afstand tussen jou en mij en de kersenboom

Als je dit boek aan het lezen bent wordt je helemaal meegenomen in het leven van Mafalda. Het is geen spannend boek maar je kruipt echt in de belevingswereld van een bijna blind meisje. De angsten die dat voor zo’n jong meisje met zich meebrengt zijn mooi op papier gezet.

Score: 7


Informatie

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom,
Illustrator: nvt
Uitgever: Harper Collins, 192 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789402730104. Prijs: 15 euro.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.