logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De 13 geboden voor ouders, Amy Morin

13 geboden voor ouders

Gij zult niet… zo beginnen de geboden stuk voor stuk. Er zijn heel wat wijze lessen te trekken uit die tien uitspraken, maar soms zou het wel fijn zijn als er nog een paar van die rijtjes zijn. Gewoon een paar leefregels waar je je helemaal op kunt loslaten. Over het opvoeden van je kinderen, bijvoorbeeld. Amy Morin werkt al heel wat jaren als kindertherapeut en heeft heel wat misstanden zien gebeuren: momenten waarop de kinderen het verkeerde pad op zijn gegaan, omdat de ouders het juist verkeerd hebben aangepakt. Als die maar eerder hadden opgelet, dan was er een hoop ellende voorkomen! Amy bedacht daarom De 13 Geboden Voor Ouders: heldere leefregels die je in heel veel verschillende situaties kunt inzetten.

Interpreteren

Het gaat er bij de 13 geboden voor ouders natuurlijk wel om dat je ze op de juiste manier interpreteert. Er zijn immers heel wat oorlogen en strijden gevoerd vanwege een of andere vreemde interpretatie van eenzelfde uitspraak! Daarom legt Amy uitvoerig uit wat ze nu allemaal bedoelt bij ieder gebod. Met anekdotes en situaties die ze aan den lijve heeft ondervonden legt ze uit wat het gebod inhoud, en wat niet. Vooral dat laatste kan heel bepalend zijn.

Verschillende geboden

De 13 geboden voor ouders gaan werkelijk alle kanten op. Ze zijn dan ook bedoeld voor kinderen van alle leeftijden, en voor oudere kinderen heb je een heel andere aanpak nodig dan voor kleine peuters. Wat in ieder geval opvalt is dat Amy een groot voorstander is van het loslaten van de kinderen, ze fouten laten maken en ze ook gekwetst laten zijn. Amy is niet zo van de ‘vriendjes-politiek’, het zachtzinnig uitleggen dat andere kinderen ook gevoelens hebben en het kind zelf laten bedenken dat het misschien niet zo’n heel goed idee was om het andere kind met een schep op het hoofd te meppen. Nee: ze is voorstander van duidelijkheid en structuur, maar ook van het zelfredzaam opvoeden van kinderen. Door ze bijvoorbeeld zelf keuzes te laten maken (maar dan wel de keuze uit twee opties, waar jij je in kunt vinden) en door ze zelf fouten te laten maken. Een goede aanpak, die geen weke kindjes zal opleveren.

Conclusie over De 13 geboden voor ouders

Ouders hebben het lang niet altijd gemakkelijk in onze samenleving. Ze moeten allebei de hele dag hard werken, kinderen naar de opvang, en als ze dan samen zijn moet er quality time zijn. Toch gaan veel ouders daardoor de mist in. Ze weten simpelweg niet wat ze doen! De 13 geboden voor ouders is een mooi lijstje regels met dingen die je niet moet doen. Als ouder, dan. Zo leer je jouw kinderen opgroeien tot zelfredzame en sterke personen, mét genoeg ruimte voor quality time. Nadeel van het boek is dat de voorbeelden soms wat langdradig en belerend zijn opgeschreven. Dat had wat mij betreft wel een stuk vlotter gemogen.

Door: CooleSuggesties
Score: De 13 geboden voor ouders krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

De 13 geboden voor ouders, Amy Morin
Karakter uitgevers, 300 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789045213569. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar De 13 geboden voor ouders op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.