logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Darkest Minds 1: De Overlevenden, Alexandra Bracken

Darkest Minds 1 De Overlevenden - Alexandra BrackenIn de boekenseries over post-apocalyptische toekomstbeelden van onze wereld is er weer een must-read bijgekomen. In The Darkest Minds zul je meegenomen worden in een grimmig toekomstbeeld dat misschien wel eens werkelijkheid zou kunnen worden, mocht de situatie zich voordoen. Die herkenbare beelden van de wereld in het boek maken De Overlevenden zo angstaanjagend. Nou ja – mits het basisprincipe van het boek werkelijkheid zal gaan worden. Er is namelijk sprake van een soort ziekte, een virus, dat de wereld rondgaat en tieners aantast. Tenminste: geleerden denken dat er zoiets aan de hand is. Duidelijk is wel: er gebeurt iets vreemds in hun hersenen. Sommigen gaan gewoon ineens dood, anderen worden levensgevaarlijk. Waarom? Omdat ze bovennatuurlijke gaven krijgen.

Waarschuwing en veiligheid

Al snel komt er een stappenplan om de ziekte te herkennen. Ouders en volwassenen worden opgeroepen om de overheid in te lichten als ze kenmerken zien die duiden op deze ‘ziekte’. Kinderen van over de hele Verenigde Staten – dat is waar het boek zich afspeelt – worden meegenomen naar kampen, waar de kinderen worden onderzocht in een poging om de ‘ziekte’ te genezen. Kinderen worden ingedeeld op kwalificatie en afwijking. Ze worden in barakken geplaatst, mogen niet met elkaar praten en moeten de hele dag werken. Ze worden medisch onderzocht, in de gaten gehouden door gewapende soldaten en hebben geen contact met de buitenwereld. Juist: ze komen in werkkampen terecht. Daar worden ze op onmenswaardige manieren onderzocht en onder controle gehouden, uit angst voor de toekomst.

Ruby

Eén van die tieners is Ruby. Ze heeft bijzondere gaven, maar weet zich door die gaven (die ze nauwelijks onder controle heeft) te duwen onder de groep ‘intellectuelen’. De minst gevaarlijke groep. Na enkele jaren dwangarbeid en martelingen weet ze te ontsnappen en komt ze in de grote, boze wereld terecht, waar na al die jaren niets meer is zoals ze zich dat kan herinneren. In de wereld blijkt een tweestrijd te zijn tussen de regering en diens aanhangers, en mensen die vinden dat de tieners een eerlijke kans moeten krijgen en eens goed onderzocht moeten worden. Je zou het de rebellen kunnen noemen – ze willen immers dat de tieners bevrijd worden!

Zoektocht

Waar het in Darkest Minds echt over gaat, is de zoektocht naar de waarheid. Wat veroorzaakt die vreemde afwijkingen nu eigenlijk, en waarom zijn sommige kinderen daar meer vatbaar voor dan anderen? In het geval van Ruby in Darkest Minds 1: De Overlevenden gaat het vooral om het feit dat Ruby geen idee heeft wat er met haar familie is gebeurt. Willen ze haar niet meer kennen, leven ze nog? Een spannende zoektocht begint, waarbij haar oude gevangenbewaarders de jacht op haar hebben geopend. Ondertussen leert ze nieuwe kinderen kennen met bijzondere gaven en leert ze haar eigen krachten langzaam maar zeker kennen en beheersen.

Bekijk de hele Darkest Minds trilogie:
De OverlevendenOvergetelijkEen onzeker licht

Conclusie over Darkest Minds 1: De Overlevenden

In dit spannende eerste boek over Darkest Minds leef je met Ruby mee, die na jarenlange gevangenschap weer op vrije voeten komt. Ze leert haar krachten kennen en gaat op ontdekking uit: enerzijds om haar familie op te sporen, maar nog belangrijker is het om te onderzoeken wat er nu precies in de wereld aan de hand is.

Door:
Score: Darkest Minds 1: De Overlevenden krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Darkest Minds 1: De Overlevenden,
Karakter uitgevers, 450 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789045209289. Prijs: 19.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.