logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Dansen met de wind, Gerda Debyser

Dansen met de windIn het boek Dansen met de wind mag je even meekijken in het leven van Sanne, een meisje van bijna 13 jaar dat op de middelbare school zit. Haar beste vriendin is Silke, en beiden zijn ze verliefd op een dove jongen die bij hen op school zit, Thijs. Haar ouders zijn al een tijdje uit elkaar, wat het leven er niet altijd makkelijker op maakt. De reden is de carrière van haar vader, waar hij alle tijd in steekt. Nu heeft hij inmiddels een burn-out en moet hij het een stuk rustiger aandoen. Als groot plan neemt hij Sanne ieder weekend mee naar een huisje aan het strand, dat ooit van Sannes grootvader is geweest.

Samen alleen

Het doen van haar vader is duidelijk: hij wil extra tijd met haar doorbrengen, zonder alle moderne gemakken. Zo mag Sanne niet eens haar mobiele telefoon meenemen, en moet ze het ook zonder haar vrienden stellen. Ieder weekend. Je snapt dat het meisje daar niet altijd van gediend is. Gelukkig is ze niet de enige jongeling aan het strand. Tijdens een wandeling leert ze Noah kennen, een vliegeraar met een lang verhaal: zijn vader ontwerpt vliegers. Maar dan van die hele grote, waar je mee kunt kiten enzo. Tijdens een experiment met één van die vliegers heeft zijn broer een ongeluk gekregen, waardoor hij bijvoorbeeld niet meer kan praten, maar ook lastig kan communiceren. Dat maakt hem meteen nieuwsgierig naar Sanne, aangezien zij wat gebarentaal kent (dankzij haar schoolvriend Thijs). De twee trekken met elkaar op en groeien steeds dichter naar elkaar…

Verliefd en jaloers

Maar er speelt nog veel meer in dit boek. Zo probeert haar schoolvriend Thijs om gebarentaal te verplichten op de basisscholen, zodat meer kinderen er over leren. Hij leert daarbij een Nederlands meisje kennen, Annerien, met wie hij heel wat tijd doorbrengt. En er gaat voor hem heel veel tijd zitten in alle aandacht die hij in de media krijgt. Doordat Sanne ieder weekend van huis is, moet ook Silke andere bezigheden zoeken. Zij trekt juist weer meer met Thijs op en doet leuke dingen met Annerien. En dat steekt toch! Zo draaien ze even om elkaar heen, om elkaar deels te beschermen van hun nieuwe werelden, deels omdat het steekt dat de ander ook leuke dingen doet…

Informatie

Dansen met de wind,
Illustrator: nvt
Uitgever: De Punt, 189 pagina’s, paperback.
Vanaf: 13 jaar. ISBN: 9789460793271. Prijs: 17 euro.


Recensie over Dansen met de wind

In dit boek staat gebarentaal helemaal centraal. Je leest dat het in ieder land een andere invulling krijgt (wat eigenlijk wel vreemd is) en dat het jammer is dat het niet meer aandacht krijgt op de Nederlandse scholen. Thijs is hier druk mee bezig, maar krijgt lastig voet aan de grond, ondanks alle aandacht die hij in de media krijgt. Ondertussen graaft Sanne in haar verleden, en dat van haar grootvader, en leert wat het is om verliefd te zijn. Het boek is vlot geschreven met een leuke Vlaamse tongval. Het kruipt echt in het leven van de tieners, wat het een indrukwekkend en geloofwaardig boek maakt.

Score: 8Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.