logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Cultus, Camilla Läckberg en Henrik Fexeus

Camilla Läckberg is een doorgewinterde thrillerschrijfster, met een flink aantal titels op haar naam. Voor Cultus ging ze een samenwerking aan met mentalist Henrik Fexeus. Dat deed ze eerder voor het boek Box en dat is blijkbaar goed bevallen (of het contract was nog niet afgelopen, dat kan ook 😉 ). In Cultus wordt je in ieder geval weer meegenomen naar de wondere wereld van mentalisten, waarbij de mentalist Vincent Walder wordt ingeschakeld voor het bijstaan van het politiecorps tijdens het onderzoek naar een vermist kind.

Vermissingen

Wanneer er een kindje (Ossian Walthersson)wordt ontvoerd uit een kinderdagverblijf, vermoed de politie dat het een slechte afloop zal hebben. Er was twee jaar eerder al een 5-jarig kind ontvreemd, met alle gevolgen vandien. Gezien de ervaringen met mentalist Vincent Walder goed waren bevallen, besluit rechercheur Mina Dabiri en haar team om de mentalist weer in te schakelen. Een gouden greep, zo blijkt. De mentalist blijkt bonzonder goed te weten hoe de daders denken en stapje voor stapje ontdekken ze een sekte die achter de ontvoeringen zit. Maar zullen ze op tijd zijn om nieuwe slachtoffers te voorkomen?

Andere bril

De toevoeging van een burger tijdens een politie-onderzoek is natuurlijk niets nieuws. Een frisse blik en kennis uit een andere discipline kan soms een moeilijke zaak nieuw leven inblazen. Vincent is een kei in het doorzien van ritme, symbolen en kan door goed te kijken patronen ontdekken die anders onopgemerkt zouden blijven. Zo ontdekken ze dat er telkens minder tijd tussen de moorden zit en dat de moorden ‘iets’ met paarden te maken kunnen hebben… Toch krijgt de beste man in dit avontuur net iets te veel aandacht. Het lijkt al snel dat hij geen sidekick is van het politiecorps of een gelijke, maar dat hij het onderzoek gaat leiden! Dat is net een stapje te ver naar mijn smaak.

Tweede outsider

Vincent is overigens niet de enige buitenstaander die wordt toegevoegd aan het team. Adam Blom, van het onderhandelingsteam, stelt Nova voor. Nova (Juessica Wennhagen) geeft cursussen bij Epicura, waar ze zich bezighoudt met het heropvoeden van oud-sekteleden.


Ga direct naar Cultus op BOL.com.

Recensie over Cultus

Cultus is een goed doordachte thriller, die je in 600 pagina’s mee op avontuur neemt. Het verhaal neemt dus alle tijd om de personages, ontwikkelingen en verschillende karakters neer te zetten. Daarbij krijgen de afzonderlijke teamleden ook genoeg aandacht om wat diepgang en achtergrond mee te krijgen. De rol van Vincent is in dit boek naar mijn smaak te groot. Dit soort personages kunnen misschien wel de doorslag geven in een onderzoek, maar dat hij zo’n beetje de leiding neemt, is me net een stapje te ver. Jammer vind ik ook de toevalligheden die in het verhaal voorkomen, waardoor het verhaal eigenlijk bij toeval soms in een stroomversnelling komt.

Score: 7


Informatie

Titel: Cultus
Auteur:
Uitgever: The House of Book
Aantal pagina’s: 650
Type boek: Paperback
ISBN: 9789044361988
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.