logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Codenaam Villanelle, verfilmd als Killing Eve

Het leven van een spion gaat niet over rozen. Dat is wel duidelijk als je het boek Codenaam Villanelle leest. Het is – eigenlijk net als de film Red Sparrow – een resultaat van de koude oorlog en het harde Russische leven. Codenaam Villanelle draait om Oksana Vorontsova, een meisje dat door haar vader is opgeleid tot een subtiele moordmachine. Dat is echter niet wat haar zo gevaarlijk maakt. Het feit dat ze nauwelijks inlevingsvermogen toont voor haar medemensen, dat maakt haar gevaarlijk. Dat ze plezier en vermaak ziet in het doden en kwetsen van anderen. Een gouden kans dus voor een geheime organisatie, die internationaal opereert en het ‘evenwicht’ in de wereldmacht bewaakt. Nou ja – vooral het belang van de 12 invloedrijke mannen die in deze organisatie zitten. Na een harde training gaat Oksana door het leven als Villanelle. Een kille en knappe killer die mannen verslind op alle mogelijke manieren.

Kat en muis

Villanelle reist de hele wereld rond, van de ene opdracht naar de andere opdracht. Telkens wordt ze voorzien van nieuwe papieren, gegevens en achtergrondverhalen, telkens beweegt ze zich in de hoogste kringen en zet ze haar kennis en vaardigheden in om belangrijke en goed beschermde mensen om te leggen. Op de meest bizarre plekken kan ze komen, vooral omdat ze zo onschuldig oogt en haar charmes maar wat graag in de strijd gooit. Dat valt natuurlijk wel op. Hoe goed de voorbereidingen ook zijn, de verschillende internationale inlichtingendiensten komen te weten van die mysterieuze vrouw die een spoor van lijken achterlaat.

Killing Eve

De Britse inlichtendienst MI5 is Villanelle ook op het spoor. Een klein groepje spionnen, waaronder de Britse spionne Eve, beginnen de speurtocht naar deze mysterieuze vrouw. Samen met haar compagnon Simon reist ze de sporen van Villanelle achterna. Valt dat niet op? Natuurlijk wel! De organisatie waar Codenaam Villanelle voor werkt, weet natuurlijk dat ze in de gaten worden gehouden. Het is dus doden of gedood worden, dat is duidelijk. Of: dat is het voor Eve, want Villanelle gaat over lijken. Eve zelf is een stuk zachtaardiger en zal haar rivale juist proberen te vangen. Hoewel die insteek verandert wanneer Villanelle haar compagnon Simon vermoord. Dan wordt het ook voor haar heel persoonlijk!


Recensie over Codenaam Villanelle

Codenaam Villanelle is een spannend boek over de vrouwelijke huurmoordenaar Villanelle. De geschiedenis van deze Russische vrouw ligt dicht tegen het verhaal van Red Sparrow, maar is daarom niet minder spannend of bizar. De grafische omschrijvingen van het geweld is dynamisch en vlot. Helaas laat de vertaling zo nu en dan te wensen over: de Engelse ondertoon is soms vervelend duidelijk te lezen. Toch heeft het verhaal een mooi tempo en veel variatie: genoeg om te blijven lezen. Codenaam Villanelle is verfilmd als de serie Killing Eve, met Sandra Oh in de hoofdrol.

Score: 7


Ga direct naar Codenaam Villanelle op BOL.com.

Informatie

Codenaam VIllanelle,
Illustrator: nvt
Uitgever: De Geus, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044541342. Prijs: 18.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.