logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Broodbijbel, Hiljo Hillebrand

Bakkers heb je eigenlijk in twee soorten. Je hebt bakkers die gaan voor taarten, cupcakes en koekjes, en je hebt bakkers die gaan voor kneden en wroeten, om uiteindelijk heerlijk knapperige broden op tafel te zetten. Ik heb ze allebei in huis. Mijn jongste zoon is echt een zoete bakker, de oudste is alleen vooruit te porren als hij brood kan bakken. En vergis je niet – ze smullen beiden van elkaars resultaten! De Broodbijbel is dus echt voor de broodbakkers onder ons – of voor de patissiers die wel eens een brood uit de oven willen toveren.

Bekijk hier alle Kookbijbels en Kook-atlassen.

Kennis en techniek

Nu is het bakken van brood – misschien nog wel meer dan het bakken van gebak – gebonden aan kennis, technieken en ervaring. Je moet bijvoorbeeld op de juiste manier het brood kneden, tot het de juiste structuur heeft, het vervolgens precies lang genoeg laten rijzen en het afbakken in een oven die goed op temperatuur is en het juiste vochtgehalte heeft. Er kunt dus nog al wat bij kijken, buiten de receptuur om! Vreemd is het dan ook niet dat de eerste 112 pagina’s helemaal gewijd zijn aan de technieken en begrippen, van de tradities tot een uitleg van alle ingrediënten, van de benodigdheden tot de basistechnieken. Pas daarna ga je de eerste degen onder elkaar zetten en aan het bakken!

Hoofdstukken

De Broodbijbel is netjes opgedeeld in een aantal hoofdstukken, geordend per type brood. Na de basisrecepten en basisbroden ga je bijvoorbeeld aan de slag met zuurdesembroden, kleine broodjes, feestbroden, Franse broden, Duitse broden, Italiaanse broden, engelse broden en wereldbroden. Een leuke en originele indeling, gebaseerd op de manier van bereiden (en het gebruik van bepaalde ingrediënten, natuurlijk).

Conclusie over Broodbijbel

De Broodbijbel is een hemels boek voor alle broodbakkers onder ons. Het is duidelijk geschreven en heeft heldere stap-voor-stap instructies. Natuurlijk wordt er regelmatig verwezen naar eerdere basistechnieken, begin daar dus zeker mee. Boven ieder recept vind je een aantal iconen, zodat je meteen ziet wat je voor het recept nodig hebt. En let wel: brood bakken kost heel erg veel tijd! Vooral het rijzen is een element dat je zeker niet mag onderschatten.

Door: CooleSuggesties
Score: Broodbijbel krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Broodbijbel, Hiljo Hillebrand
Carrera, 496 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789048834839. Prijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Broodbijbel op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.