logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Brood op de plank, Bianca Bartels

Brood op de plank is een uniek en persoonlijk boek. Het vertelt de geschiedenis van de familie Bartels, die bijna honderd jaar geleden een bakkerij begonnen. Drie generaties Bartels hebben op die manier in de bakkerij gewerkt, tot er op 1997 een eind aan kwam. Dit boek is een energieke geschiedenisvertelling, vol persoonlijke anekdotes en een fijne dosis sarcasme, maar ook eentje dat een openhartige blik werpt in het leven van een bakkersfamilie.

Familiezaken

Dit boek maakt wel heel duidelijk hoe de wereld in honderd jaar is veranderd en dat we bijvoorbeeld onze vrijheid en voor vanzelfsprekend aannemen, lang niet zo vanzelfsprekend was. Vroeger was het hard werken, waarbij de hele familie werd ingezet om alle zeilen bij te zetten. Winkels waren eigenlijk 24/7 geopend, om maar geen klanten te hoeven missen. Wist jij dat? Voor mij was het echt nieuw – en dat brengt natuurlijk ook een heel andere dynamiek met zich mee, zeker voor een bakkerij, waar versheid voorop staat. Bianca Bartels vertelt over haar familie, over de bakkerijen die al generaties door hun geschiedenis dwarrelden met alle vrolijke, spannende en ook vervelende ervaringen die daarmee gepaard gingen.

Onzekerheid en verandering

Natuurlijk is het leven van een ondernemer onzeker. Dat begon al met de eerste twee Bartelsbakkers, Arnold en Anna Bartels, die in 1903 samen een kleine bakkerij beginnen in Purmerend en later verhuizen naar Heiloo, met Arnold en Anna Bartels, de overgrootouders van Bianca. Voor die tijd was het bakkersvak namelijk een makkelijke tak om in te stappen, omdat je niet veel meer nodig hebt dan grondstoffen en een oven. En het is bizar om te zien dat er zoveel is veranderd. Door steeds strengere regels en wetten (waaronder arbeidsomstandigheden) stegen de kosten, maar zien we ook dat mensen steeds minder brood eten… waardoor de familie hun zaak in 1997 moest sluiten. Ironisch genoeg zijn andere zaken weer terug bij af: winkeltijden verruimen, winkels zijn weer 7 dagen per week open… en we laten – net als 100 jaar geleden – het liefst onze boodschappen thuisbezorgen.


Ga direct naar Brood op de plank op BOL.com.

Recensie over Brood op de plank

Brood op de Plank is een mooi boek, dat eigenlijk lastig in een hokje te plaatsen is. Het is een biografie over de familie Bartels, maar wel met zoveel extra informatie en weetjes, anekdotes en eigen meningen, dat het heel prettig leest. Het gaat soms niet zozeer over de familie, maar vaak ook over het tijdsbeeld en het straatbeeld in verschillende perioden. Zo lees je van alles over de geschiedenis, het ondernemen én natuurlijk ook over het bakkersvak, met de familie Bartels als rode draad door deze historie. Dat alles is aangekleed met foto’s en beeldmateriaal uit eigen doos.

Score: 8


Informatie

Titel: Brood op de plank
Auteur:
Uitgever: NwAdam
Aantal pagina’s: 318
Type boek: Paperback
ISBN: 9789046831007
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.