logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Brood is goud, Massimo Bottura & friends

brood is goud kookboek kaftVoedselverspilling is een hot issue tegenwoordig. Gelukkig maar – er wordt al veel te veel verspild, laten we wat beter zorgen voor onze wereld! Hier in Nederland hebben we bijvoorbeeld start-ups als Instock, maar ook over de grens wordt er flink gewerkt aan het recyclen van voedsel. Zo heeft Massimo Bottura in 2015 een gaarkeuken opgericht waar koks uit alle regio’s van de globe hun ding kunnen doen. In Brood is Goud lees je de avonturen van een aantal van die koks, en de manieren waarop zij met oude voedingsmiddelen nieuwe – en vooral smakelijke – gerechten op tafel toveren.

Eenvoudig en creatief mediterraans koken

Wat opvalt aan het boek, is dat er ruim aandacht is voor de koks die in de gaarkeuken van Massimo Bottura meewerken aan het Brood is Goud-project. De ‘hoofdstukken’ van het boek zijn dan ook niet opgehangen aan het soort maaltijd of het gebruiksmoment, maar aan de chefkok die het heeft bedacht. En dat zijn steevast een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, soms aangevuld met een ander klein gerechtje. Wat opvalt is dat de gerechten vaak bestaan uit verschillende onderdelen, die je ook prima los zou kunnen bereiden. En dat er een ijsmachine aanwezig is in de gaarkeuken. Toch een echte must-have, blijkbaar! Daarnaast maken de koks veel gebruik van eenzelfde ingrediënten, zoals kokos, brood (ha! vandaar de naam), aubergine en courgette. Redelijk toegankelijke ingrediënten dus, waar ze ieder op hun eigen manier mee aan de slag gaan.

Sfeerboek

Brood is goud is dan ook een echt sfeerboek om aan te tonen dat veel koks begaan zijn met de wereld en ieder op hun eigen manier een steentje bijdragen aan het minimaliseren van het afval. De vormgeving van het boek draagt daar ook aan bij. Het is gedrukt op gerecycled papier, zodat het lijkt alsof je in een krant aan het bladeren bent. De kaft is ook van gerecycled papier, waarbij de omslag snel bobbelt door het vocht in de lucht. Dat is wel jammer natuurlijk. De vormgeving is eenvoudig en minimalistisch, met alle stappen en ingrediënten droog onder elkaar. In de receptensectie komt het kranten-idee ook weer terug; alle recepten staan onder elkaar, in twee kolommen. De recepten zijn aangevuld met paginagrote kleurenfoto’s, die door het krantenpapier en de inkt wat flets – maar wel sfeervol – overkomen.

Brood is goud,
Terra, 424 pagina’s, paperback.
Vanaf: jaar. ISBN: 9789089897619. Prijs: 39.99 euro.

Ga direct naar Brood is goud op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.