logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Bovenwereld 1: Drakendal, Scarlett Thomas

Bovenwereld 1 Drakendal - Scarlett ThomasFantasyfans opgelet: er is een nieuwe serie die je in je boekenkast moet hebben! En die je keer op keer wil lezen, bovendien. Bovenwereld 1: Drakeldal speelt zich af in een magische wereld, die vergelijkbaar is met de wereld van Harry Potter. Tovenaars en ‘gewone’ mensen leefden ook hier lang in vrede naast elkaar, tot er wat strubbelingen ontstonden en de magie aan banden werd gelegd. Slechts onder strikte voorwaarden mag magie bedreven worden. Normale mensen weten niets meer van de magische wereld: die wordt strikt verborgen gehouden. Magische voorwerpen worden slechts bewaard voor in de ‘Bovenwereld’, een soort parallelle wereld voor tovenaars en magiërs. Dat is de situatie waar je het in het eerste boek mee moet doen.

Fee

De hoofdpersoon in Bovenwereld 1: Drakendal is Fee, een meisje dat verzot is op alles wat magisch is. Ze leest het ene fantasyboek na het andere en is er zeker van dat magie wel moet bestaan. Volgens haar vader is dat echter klinkklare onzin, en ook haar grootvader, waar ze regelmatig moet blijven als haar vader moet werken, vertelt er niets over. Hij is vaak bezig in zijn kantoortje, terwijl Fee mag rondstruinen in zijn huis, dat vol staat met oude boeken en rare voorwerpen. Fees wereld komt op zijn kop te staan als haar grootvader komt te overlijden. Dan ontdekt ze ineens dat magie wel echt bestaat, en bovendien dat er een wereld verborgen zit onder die van haar.

Medeleerlingen

Langzaam maar zeker komt Fee in een spannend verhaal terecht. Er is namelijk een geheim genootschap, de Diberi, dat boeken wil verbranden om zo geheime magische voorwerpen te bemachtigen. De verzameling magische boeken van haar grootvader, die hij aan Fee had achtergelaten, is door haar vader echter verkocht aan de Diberi… het is dus aan Fee om die magische boeken terug te krijgen. Maar hoe krijgt ze dat voor elkaar? Ze snapt amper hoe de magische wereld in elkaar steekt! Haar grootvader heeft haar echter een klein pakketje nagelaten, die haar heel goed van pas blijkt te komen.

Magische voorwerpen

Je moet namelijk weten dat er verschillende soorten tovenaars zijn. Iedere soort heeft unieke eigenschappen en kwaliteiten, die aansluiten bij bepaalde magische voorwerpen. De spullen die ze in Bovenwereld 1: Drakendal van haar grootvader heeft gekregen, blijken aan de sluiten op verschillende soorten tovenaars. En die zitten toevallig allemaal bij Fee in de klas – hoewel ook zij niet weten dat ze magische gaven bezitten. Sterker nog: slechts twee daarvan weten dat ze eventueel magisch zouden kunnen zijn! Maar dat geeft Fee wel meer inzicht in de wereld en de Bovenwereld. Zo is ze zelfs in staat om naar de Bovenwereld te reizen, waar haar grootvader wellicht zou kunnen zijn.

Conclusie over Bovenwereld 1: Drakendal

Drakendal is het geweldige eerste boek over de Bovenwereld, die heel wat delen zou kunnen bevatten. Het draait om een magische wereld die zijn weerga niet kent: een magische wereld die vergelijkbaar is met die van Harry Potter, hoewel de karakters wat minder goed zijn uitgewerkt. Wel steekt de wereld minstens zo goed in elkaar, met geloofwaardige plotten en een mooie ontwikkeling. Let wel: het duurt even voor Fee leert over de magische wereld – daar zul je even op moeten wachten. Maar eenmaal voorzien van die kennis, dendert het verhaal verder en verandert het op magische wijze in een heuse pageturner.

Door:
Score: Bovenwereld 1: Drakendal krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Bovenwereld 1: Drakendal,
uitgeverij De Fontijn, 368 pagina’s, Hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789026142840. Prijs: 14.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.