logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Boek voor ouders, het opvoedboek waar je gelukkig van wordt.

Boek voor ouders

Het ouderschap is lang niet zo eenvoudig als je zou denken. En dat terwijl je er geen cursus, opleiding of diploma voor hoeft te halen. Je hoeft er niet eens een webinar voor te volgen! Bizar eigenlijk, want het is en blijft ontzettend verantwoordelijk en zwaar werk. Gelukkig zijn er zo nu en dan boeken en handleidingen die je kunt volgen. Onlangs is het kernboek Oei, ik groei! helemaal in het nieuw gestoken, maar na dat ene jaar vol slapeloze nachten en huilbuien ben je d’r nog niet van af. Er komt nog meer aan! Dit Boek voor ouders laat je in 9 stappen zien hoe het opvoeden makkelijker en relaxter kan. En nee, dat is niet door je kinderen aan het lot over te laten.

Visie op opvoeden

Eén van de belangrijkste elementen in het Boek voor ouders is wel dat het een heel duidelijke visie uitdraagt. Je leest in dit boek geen kant-en-klaar stappenplan dat je moet volgen, zoals je dat in het eerste jaar van je telg nog kunt doen. Daar voor in de plaats lees je in dit boek over manieren hoe je kunt omgaan met stress, ruzies, conflicten, regels, meningen van anderen, en ga zo maar door. Alles wat ‘opvoeden’ tot ‘opvoeden’ maakt, dat is namelijk veel meer dan een setje regels. Dat doen Donald en Caroline in 9 afgebakende stappen, die je stuk voor stuk moet doorlopen.

9 stappen naar geluk

Die negen stappen moet je eigenlijk van het begin naar het eind doorlopen, anders wordt het een beetje een zooitje. Er wordt soms ook terugverwezen naar een eerdere stap, dus het is ook wel de meest prettige manier om het zo te lezen. De negen stappen vormen samen de COACH-methode, die door de auteurs is ontwikkeld. Met een paar stotterletters er tussen, moet ik bekennen. Iedere stap vormt namelijk een letter, en met 9 letters zou je een heel ander woord krijgen. Maar goed.

Prettig opvoeden

De insteek van het Boek voor ouders is eigenlijk vooral dat jij en je kind heel andere personen zijn. Je kind is geen verlengstuk, geen exacte kopie. Het heeft eigenschappen van zowel jezelf als van je partner, en daaruit zijn misschien nog een paar nieuwe features ontstaan. Zo gaan die dingen. Je kunt heel veel tijd en energie steken in het vormen van die eigenschappen, maar je kunt ze ook begeleiden naar een goed eindresultaat. Accepteren dat je kind anders is en er gewoon voor hem zijn (en regels stellen waar nodig) maakt jouw leven – en dat van je kind – een stuk eenvoudiger, prettiger en plezieriger.

Ga direct naar Boek voor ouders op BOL.com.


Recensie over Boek voor ouders

CooleSuggesties topper

Dit is echt een boek vol prettig geschreven eye-openers, hoewel de ene soms wat harder aankomt dan de ander. Het laat je zien hoe je met je kind kunt omgaan in verschillende situaties. Er is natuurlijk niet een ‘de beste’ manier, maar die pretenderen de schrijvers ook niet te bieden. Ze geven je een spiegel, richtlijnen en af en toe een tik op de vingers om je even wakker te schudden. En dat werkt prima!

Score: 9


Informatie

Boek voor ouders,
Illustrator: nvt
Uitgever: Anderz, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789462960831. Prijs: 20 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.