logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Blikvanger, Victor Kammeijer

De dertienjarige Bruno is een echte puber. Hij doet niets liever dan gamen (hij is fervent speler van Angry Birds, een spelletje dat uitgebreid wordt omschreven maar niet bij naam wordt genoemd). Tot hij door zijn moeder het huis wordt uitgestuurd en met lange tenen naar de minigolfbaan wordt gestuurd. Daar slaat hij een paar ballen, maar heeft eigenlijk meer oog voor dat knappe meisje op de baan, dat in haar eentje alle banen afgaat en ontzettend goed haar best doet.

Iris

Na een paar kleine botsingen leren ze elkaar toch eindelijk kennen en stelt het meisje zich voor als Iris. Iris is een echte tegenpool van Bruno: ze is begaan met de wereld om haar heen en is bijvoorbeeld vegetariër, denkt na over hoe mensen met elkaar omgaan en hoe de wereld in elkaar steekt. Voor Bruno is het uiterlijke schijn. Hij weet eigenlijk niet veel van dierenleed, dierproeven en andere zaken in het leven. Door de mondige Iris gaat hij er echter steeds meer over nadenken. Samen spreken ze kort over dit soort zaken, gewoon als ze aan bod komen. Maar er is meer met Iris dan je in eerste instantie zou zeggen. Ze is namelijk slechtziend en kan bijvoorbeeld maar kleine delen van haar omgeving zien. Dat levert haar de nodige problemen op, zoals je zult begrijpen. Het kost Bruno de nodige moeite om dat te begrijpen en zich in haar situatie in te leven. Daarnaast Iris’ thuissituatie niet best. Haar alleenstaande moeder is alcoholiste, waardoor Iris het huishouden eigenlijk draaiende moet houden. Gelukkig kan ze zich ontspannen in haar passie: minigolf. Ze doet dit op hoog niveau en doet zelfs mee aan het Nederlands Kampioenschap!

Minigolf

Een bijzonder groot deel van Blikvanger, geschreven door Victor Kammeijer, draait dan ook om minigolf. Dat is immers de grote passie van Iris, dat is ook de plek waar Bruno en zij elkaar hebben ontmoet. Omdat Bruno heeft besloten dat hij het hulpje van Iris wordt (haar caddie), kan hij veel tijd met haar doorbrengen. Zo beleven ze leuke en spannende avonturen met een hond die misschien mishandeld wordt, stapels volle cola-kratten, dierproeven, vegetarisch eten en natuurlijk het Wereldkampioenschap Minigolf… en elkaars gezelschap, waar ze steeds meer van genieten.


Recensie over Blikvanger

Victor Kammeijer weet op één of andere manier telkens voor elkaar te krijgen dat hij kinderboeken neerzet die je aan het denken zetten over je eigen leven, over eerlijkheid en rechtvaardigheid. Dankzij de korte filosofische momenten zijn diens boeken dan ook meer dan gewoon een leesboek – ze bieden je een stukje verdieping. In dit boek staan Anders zijn, Verliefdheid, Onrecht en Dierenleed centraal, netjes verweven in een spannend verhaal vol herkenbare situaties.

Score: 8


Ga direct naar Blikvanger op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Blikvanger,
Illustrator: Roman Plaghki
Uitgever: Clavis books, 204 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789044833485. Prijs: 16.95 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.