logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Binnenstebinnen, Jan Paul Schutten en Arie van t Riet

BinnenstebinnenHet dierenleven blijft een interessant onderwerp om lekker bij weg te dromen. Er zijn zo veel dieren op de wereld, en ieder dier is op zijn eigen manier eigenlijk een raar en bizar schepsel. Kijk maar eens goed naar de klauwen, de huid, de veren, de tanden, de neus… en ga zo maar door. Wat je echter niet zo veel te zien krijgt, is hoe die schepseltjes er van binnen uitzien. Hoe ze er binnenstebinnen uitzien, zal ik maar zeggen. En als je dat al ziet, dan zie je gewoon een skelet. Niet zo fijn om naar te kijken. Bovendien mis je dan die enorme spieren, de vorm van het dier. Daardoor is het vaak lastig om te zien naar wat voor dier je nu eigenlijk kijkt.

Binnenstebinnen

In dit mooie gebonden boek zie je röntgenfoto’s van dieren. Je weet wel: van het soort foto’s die gemaakt worden van je been als je die ooit gebroken had, of van je tanden als je eens goed onderhanden wordt genomen bij de tandarts. Die röntgenstralen gaan echt overal doorheen, maar niet overal even goed. Door vlees en huid bijvoorbeeld blijft het even steken, zodat die delen grijs op de foto komen. Botten laten bijna niets door. Die delen komen zwart op de foto te staan. Het resultaat? Een grijs silhouet van een dier, met daarin in het zwart het skelet van het dier. En dat is echt bizar om naar te kijken!

Nieuwe inzichten

Door te kijken naar de binnenkant van dieren, kun je heel wat nieuwe kennis ontdekken. Waarom hebben sommige dieren zo’n grote kaken, van die rare poten of zo’n grote hoofden? Dankzij korte stukjes tekst leer je meer over het hoe en waarom van deze elementen. Het boek is overigens ingedeeld zoals de dieren in de biologie zijn ingedeeld. Je begint bij geleedpotigen en weekdieren. Daarna ga je over naar Vissen, de reptielen, de vogels en tenslotte komen de zoogdieren aan bod. Daarin zie je bijvoorbeeld de vleermuis van binnen, de zilverpomfret, de huisjesslak en de schorpioen, de krokodil en zelfs het roodwangschildpadje komt aan bod.

Conclusie over Binnenstebinnen

Dit boek bevat enkel en alleen rontgenfoto’s van dieren. Soms overzichtsfoto’s met het hele dier erop, soms een close-up. Telkens ontdek je weer nieuwe elementen en krachten in het dierenrijk, waar je misschien helemaal niet aan gedacht zou hebben. Dat maakt dit boek bijzonder interessant. Het geeft je een unieke kijk op het dierenrijk – in een mooi uitgevoerd en interessant boek. Door: Score: Binnenstebinnen krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Binnenstebinnen,
Illustrator: Arie van ’t Riet Gottmer, 120 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 9 jaar. ISBN: 9789025767266 . Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.