logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Ben niet bang voor de wilde dieren, Geert-Jan Roebers

Het dierenrijk blijft een mooi zooitje ongeregeld bij elkaar. Ikzelf blijf me ook regelmatig verbazen over vreemde dieren, met rare oren, een gekke hals of bijzondere eigenschappen. Soms ook lopen de rillingen me over de rug bij het zien van een bepaald beest: sommigen zijn gewoon griezelig! Die zou je liever niet tegenkomen… maar toch blijven ook die dieren boeiend. Griezelen is best een leuke bezigheid, en als je dan ook nog weet dat het echt is… wordt het nog enger. Toch zijn er ook genoeg fabels in de wereld: niet alle ‘gevaarlijke dieren’ zijn zo gevaarlijk als we denken. Ben niet bang voor de wilde dieren duikt in de enge wereld van spinnen, slangen, haaien en andere griezels.

Verzamelingen

Biologen (en ook andere wetenschappers, als je heel eerlijk bent) willen het liefst alles zo geordend mogelijk bij elkaar houden. Diersoort bij diersoort, leefgebied per leefgebied… de meeste dierenboeken hebben ook een indeling die heel logisch te verklaren is op eigenschappen en karakteristieken van de dieren. Dit boek bekijkt het juist vanuit een heel ander perspectief, namelijk dat van de mensen. Alle hoofdstukken zijn vanuit het perspectief van de mensen bekeken: dieren die er eng uitzien, dieren met een enge naam, dieren met een slechte naam… maar soms kruipt er zo’n oude gewoonte tussendoor. Zo zijn er ook hoofdstukjes die kijken haar het leefgebied: je bed, het kerkhof, een donker bos, of naar vooroordelen, zoals gevaarlijke schatjes en onschuldige griezels.

Informatief

Per hoofdstuk vind je geen lange verhalen met saaie tekst, maar korte tekstkadertjes waarin telkens 1 dier wordt behandeld. Naast dat kadertje staat een illustratie (getekend door Wendy Panders) of een foto. Door die afwisseling ontstaat een heel vrolijk geheel, dat tot de verbeelding spreekt. Dankzij de tekeningen van Wendy kunnen bovendien situaties geschetst worden die op de foto maar wat lastig te tonen zouden zijn!

Conclusie over Ben niet bang voor de wilde dieren

Boeken over dieren zijn er in overvloed, maar gelukkig komen er regelmatig bijzondere exemplaren voorbij. Zoals ben niet bang voor de wilde dieren, waarbij Geert-Jan Roebers ingaat om griezelige, enge en gevaarlijke dieren. Dat doet hij met vrolijk geschreven informatiekaders, die aansluiten op het taalgebruik van de kinderen. Het is dan ook een plezier om in te lezen en te bladeren. De illustraties zijn eenvoudig zwart-wit, afgewisseld met kleurenfoto’s.

Door: CooleSuggesties
Score: Ben niet bang voor de wilde dieren krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Ben niet bang voor de wilde dieren, Geert-Jan Roebers
Illustrator: Wendy Panders
Gottmer, 120 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789025767600. Prijs: 14.99 euro.

Ga direct naar Ben niet bang voor de wilde dieren op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.