logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Basta, Nienke Berends

In het spannende kinderboek Basta loop je een paar dagen mee met Daniëlle, een echte stoere meid die op een drukke boerderij woont. Het is daar zo druk, dat eigenlijk niemand oog of tijd voor Daan (zo wordt ze genoemd, omdat ze d’r zo stoer uitziet) heeft. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige onvrede en onrust. Op een gegeven moment is de maat vol. Ze pakt haar koffer en vertrekt. Met de bus, zo ver mogelijk weg. En dan nog een bus. En nog een. Tot ze in een dorpje komt waar ze niemand kent en Donna tegen het lijf loopt, een half-Italiaans meisje, dat Daan wel wil helpen.

Boomhut

En dus neemt ze Daan mee naar haar boomhut, waar ze stiekem wat eten en drinken naartoe smokkelt en haar nieuwe vriendin verborgen houdt voor de buitenwereld. Ze raken steeds meer bevriend. Donna vertrouwt Daan toe dat ook zij helemaal niet gelukkig is thuis. Haar ouders hebben wel bizar veel geld, maar ze zijn nooit thuis. Ze heeft helemaal niemand die naar haar omkijkt! Langzaam maar zeker ontstaat er een wild plan in haar hoofd. Er is namelijk een manier om echt ver weg te komen, als ze meeliften met een leverancier die bij haar ouders langskomt. Ze sluipen in de vrachtwagen… en reizen op die manier helemaal naar Italië.

Samen en alleen

In Italië zijn Donna en Daan helemaal op zichzelf aangewezen. Donna heeft 50 euro weten te pakken bij haar ouders, maar dat is natuurlijk zo op. Vol schrik ziet Daan hoe makkelijk Donna in die nieuwe situatie staat. Vol daadkracht en zonder al te veel gewetensbezwaar zorgt zij dat ze het makkelijk en comfortabel hebben. Dat begint toch wel te knagen bij Daan en ze beseft dan ook hoe weinig ze eigenlijk van elkaar weten. Hoe hebben ze daar toch kunnen belanden?

Ga direct naar Basta op BOL.com.


Recensie over Basta

Als kind voel je je soms alleen en onbegrepen. Dat zijn heel normale gevoelens. Als je eenmaal wegloopt, is het soms niet meer zo makkelijk om terug te keren. Zeker als je helemaal in Italië terechtkomt! Dit boek gaat over vriendschap, dat soms een beetje naar verliefdheid neigt, gezin, onbegrip en vooral over een heel spannende reis naar Italië, doorspekt met twijfel en heimwee. Het eerste deel van het boek is erg goed geschreven en heel onderhoudend. In het tweede deel, als Donna een beetje rebels begint te worden, krijgt ze ook minder aandacht van de schrijfster. Erg jammer – ik zou ook wel willen weten hoe het haar vergaan is!

Score: 7


Informatie

Basta,
Illustrator: Marieke ten Berge
Uitgever: Clavis Books, 96 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789044831108. Prijs: 11.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.