logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: American Assassin, Vince Flynn

American AssassinOp dit moment, terwijl ik deze recensie aan het schrijven ben, draait er in de bioscoop American Assassin. Een spannende film met Michael Keaton en Dylan O’Brian in de hoofdrol. Tegelijk met deze release wordt het boek waar de film op gebaseerd is, geschreven door Vince Flynn, opnieuw uitgegeven met een stoere nieuwe cover. Het verhaal van de film? Dat is het eerste avontuur van – de inmiddels legendarische – Mitch Rapp, waar Vince Flynn en diens opvolger inmiddels heel wat boeken over heeft geschreven.

Soldaat in wording

Het verhaal van American Assassin draait om de jonge Mitch Rapp. Zijn vriendin komt om het leven tijdens een terroristische aanslag. Mitch heeft daarna slechts één doel: wraak nemen! En daar heeft hij werkelijk alles voor over. Zelfs een bizarre inwijdingscampagne in een geheime dienst, die zo’n beetje buiten iedere radar valt. De leiding is een eigenzinnig clubje mensen: twee oude spionnen, een nichtje van één van hen en een psycholoog. Het nichtje Irene Kennedy pikte Mitch van de straat. Hij viel op door zijn sportieve prestaties, maar had verder geen militaire training. Dat maakte de drempel voor de legerleider Stan Hurley bijna onacceptabel om Mitch toe te laten, ondanks het feit dat Mitch van hem won tijdens een man-tot-mangevecht.

Missies

Na een intensieve training, waarbij Mitch de kneepjes van het vak leert (waaronder ook schieten) wordt hij in het veld losgelaten. Daar blijkt hij een redelijk los kanon te zijn. Hij negeert al meteen orders door zelf de hele missie te klaren, in plaats van inlichtingen te verzamelen, waar hij eigenlijk voor was uitgezet. Ook dat laat zijn sporen na bij de leiding, maar die ziet de vorderingen met een wisselende belangstelling toe. Ze zijn het er niet over eens: is Mitch nu een gevaar voor Amerika, of een zegen?

Conclusie over American Assassin

Dit eerste boek van Mitch Rapp is misschien wel één van de beste en meest indrukwekkende boeken over dit personage dat tot op heden is verschenen. Het draait om een jonge en onbezonnen Rapp, die wraak probeert te nemen op alle terroristen waar hij zijn handen op kan leggen. Ondanks het feit dat hij alles op alles zet, weet hij zijn doelen keer op keer te bereiken. Het verhaal heeft een geweldige opbouw, is niet altijd even rechtlijnig en zit vol verrassingen. Ook vallen meteen een flink aantal verschillen op met de film (uiteraard) maar dat is niet altijd een groot probleem. Als boek een topper! Door: Score: American Assassin krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

American Assassin, Uitgeverij Karakter, 384 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789045212852. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.