logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Alleen als je durft, Dieuwertje Boeren en Linda van de Pol

Alleen als je durft - Diewertje BoerenHoe gruwelijk wil jij je fantasie op hol laten brengen als je een spannend boek leest? Na talloze ‘spannende’ verhalen die je soms flink laten schrikken of het adrenalinepeil flink omhoog weten te brengen, zijn er voor kinderen op de middelbare school niet zo heel erg veel spannende boeken. Je hebt natuurlijk wel fantasyverhalen die behoorlijk spannend kunnen zijn, maar echte horror? Nee, die zijn lastig te vinden. Gelukkig voor griezelfans verschijnen er zo nu en dan boeken die je wel flink laten schrikken. Zoals het boek Alleen als je durft, waarin 12 horrorverhalen staan, speciaal voor yong adults geschreven.

Alle hoeken

In Alleen als je durft vind je 12 totaal verschillende horrorverhalen, waar je je hart aan kunt ophalen. Daarbij worden zo’n beetje alle genres aangekaart, van creepy en suggestief tot een stukje extremer. Het gros van de verhalen zou zo uit de Twilight Zone kunnen komen. De macht van suggestie wordt namelijk groots gebruikt en ingezet, wat het ook na het lezen nog knap lastig maakt om het verhaal van je af te schudden. Wees dus maar gewaarschuwd! Spoken en geesten Het gros van de verhalen houdt het lekker dicht bij huis. Dat maakt de verhalen ook minstens zo spannend. De hoofdrolspelers in de verhalen zijn steevast kinderen van ongeveer 13-16 jaar, die in heel normale situaties verkeren. Ze passen op, zijn aan het spelen, zijn alleen thuis, gaan naar school, dat soort dingen. Op die normale, alledaagse locaties beleven ze gruwelijke en spannende avonturen, waarbij ze contact maken met het bovennatuurlijke in hun directe omgeving – op allerlei manieren. Vaak weet je pas hoe de vork in de steel zit als je het verhaal uit hebt – de ene keer worden vermoedens bevestigd, de andere keer is het compleet nieuw en verrassend.

Conclusie over Alleen als je durft

Horrorboeken voor tieners: echt veel zijn er nog niet, maar dit is er echt eentje die je aan je lijstje kunt toevoegen. De schrijfsters maken dankbaar gebruik van het bovennatuurlijke en het geestenrijk om verwarring te zaaien bij jouw als lezer. Soms lukt dat, soms ook niet – maar dat je ’s avonds ineens allerlei geluiden hoort, dat kan ik je wel verzekeren. Door: Score: Alleen als je durft krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Alleen als je durft, Uitgeverij Holland, 128 pagina’s, paperback.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789025113872 . Prijs: 12.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.