logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Afgesloten, Natasza Tardio

Met het boek Afgesloten heeft Natasza Tardio een superspannende thriller geschreven voor young adults. Het verhaal speelt zich af tijdens een maar wat herkenbaar scenario: een werkweek vanuit de Middelbare school. In dit geval is het de klas van Dana en haar jaargenoten die in twee bussen richting het eiland Texel rijdt. Ze is niet echt populair, maar ook niet onpopulair. Samen met haar vriendin Jessica maakt ze in ieder geval een hoop lol op school, ze heeft dan ook erg veel zin in de tijd weg van school. Niet dat ze het heel makkelijk heeft, overigens. Ze heeft zo haar problemen thuis, maar door deze vakantie kan ze haar zinnen even verzetten.

Mirko

Niet iedereen ziet deze vakantie helemaal zitten. Het buitenbeentje Mirko is in het boek Afgesloten alles behalve blij met de tijd die hij met zijn klasgenoten moet doorbrengen. Daar zitten namelijk nog al wat pestkoppen bij, die maar wat graag gebruik maken van het zonderlinge gedrag van Mirko. Hij heeft zijn moeder verloten en geeft zichzelf daar de schuld van – het hoe en wat lees je natuurlijk in het boek. Tot het noodlot Mirko en Dana bij elkaar brengt. Er gebeurt een ongeluk in een tunnel, waarbij er een enorme ravage ontstaat. De tunnel stort deels in, waardoor Mirko en Dana zijn afgesloten van de andere kinderen en volwassenen. Ze zijn dus op elkaar aangewezen en moeten zien te overleven in erbarmelijke omstandigheden. Zo leren de twee tieners elkaar op een heel andere manier kennen!

Rampgebied

Wat Afgesloten zo spannend maakt is het dreigende gevaar van het rampgebied. Branden ontstaan en ontnemen de twee van zuurstof, er is instortingsgevaar, bovendien is er geen tegen van leven bij de anderen. Het boek wordt in korte hoofdstukken verteld, telkens wisselend tussen Mirko en Dana. Dat maakt het verhaal des te persoonlijker, je leest telkens wat de ander denkt, voelt en zich herinnert. Langzaam maar zeker leren ze wat ze aan elkaar hebben, en voelen ze bij elkaar hoe snel ze moeten ontsnappen.


Recensie over Afgesloten

Schoolreisjes zullen nooit meer zo spannend worden. Na een fiks ongeluk in een tunnel zijn Dana en Mirko afgesloten van de rest. Ze zitten opgesloten in een tunnel, die zich langzaam vult met rook en vuur. Geen van beiden weten wat er op hen afkomt en wat er staat te gebeuren. Wel weten ze dat ze het van elkaar moeten weten als ze willen overleven. Of is er meer aan de hand? De persoonlijke insteek van het verhaal maakt het des te indringender en spannend. Afgesloten heeft een vlotte schrijfstijl en een hoge dynamiek.

Score: 8


Informatie

Afgesloten,
Illustrator: nvt
Uitgever: Kluitman, 64 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 13 jaar. ISBN: 9789020609431. Prijs: 7.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.