logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Blue Yeti X


Jaren lang heb ik genoten van de geluidskwaliteit die de Blue Yeti me gaf. En nog had ik daar van genoten, ware het niet dat hij een keer besloot (nou ja, wellicht was het een gevalletje overmacht) om van mijn sta-bureau af te vallen. Dat was iets te veel van het goede voor de verder oerdegelijke microfoon… gelukkig heeft hij een meer dan waardige opvolger gekregen in de Blue Yeti X – de upgrade van de Yeti! Maar wat is er veranderd? Nou, eigenlijk best veel. Zo heeft hij LED-verlichting gekregen en een flink aantal aanpassingsopties, waaronder Blue Voice-softwareondersteuning, een ingebouwde volumemeter en tal van andere handige functies. Zo wordt een toch al geweldige microfoon nog beter.

Ontwerp en functies

Qua uiterlijk is de Yeti X er goed op vooruit gegaan. Hij ziet er luxer uit en is wat afgeslankt. De basis wordt gevormd door een gladde tweekleurige look die bestaat uit een zwarte behuizing en een zilverkleurige laag die het microfoonrooster en de basis bedekt. Maar de nieuwe microfoon van Blue valt direct op ten opzichte van zijn voorganger zodra je hem aanzet: hij komt dan tot leven middels een serie led-lampjes rond de volumeknop. Die lampjes dienen niet alleen om aan te geven hoe hard het volume staat, het is ook een 11-punts volumemeter. Zo zie je hoe hard je praat. Wanneer je wat langer op de volumeknop drukt, wissel je tussen de verschillende functies.

Geluid opnemen

De Yeti X heeft dezelfde vier opnamemodi als zijn voorganger. De stereomodus vangt geluiden op de linker- en rechterkanalen op; cardioïde modus legt geluiden direct voor de microfoon vast voor solo-podcasts en streams; omnidirectionele modus legt geluiden rondom de microfoon vast voor groepssessies; en bidirectioneel neemt geluid op van voor en achter voor podcasts voor twee personen. ZO is er altijd een modus die het beste aansluit op jouw behoefte en kun je de microfoon bovendien gebruiken in een veelheid aan situaties. De bediening zit overigens aan de voorkant, waarbij je ook weer via ledlampjes ziet welke modus je hebt gekozen. De achterkant van de microfoon is dus helemaal leeg.

Logitech G Hub en Blue Voice

Een van de grootste bonusfeatures van de Blue Yeti X is dat je de microfoon helemaal kunt aanpassen via de Logitech G Hub-software, van de geluidskwaliteit en de stemmodi van de microfoon tot de werking van de led-lampjes. Je kunt de logitech G Hub software gebruiken om met Blue’s VO! CE-software te spelen, waarmee je verschillende vocale presets kunt activeren of je eigen presets kunt maken door de lage, gemiddelde en hoge frequenties aan te passen. Ik ontdekte dat het inschakelen van Blue VO! CE’s basiszendervoorinstelling mijn stem merkbaar luider en voller maakte. De Classic Radio Voice-preset gaf mijn stem een ​​heldere, hogere toonhoogte, terwijl de AM Radio-preset een netjes, opzettelijk ingeblikt geluid toevoegt dat mijn stem deed klinken alsof het van een oude autoradio kwam. Als je wat meer de diepte in wil duiken qua instellingen, kun je een aantal instelopties ontdekken in G Hub, waaronder een high-pass filter voor het uitschakelen van lagere frequenties en een ruisonderdrukkingsschakelaar voor het blokkeren van algemene achtergrondgeluiden, zoals ventilatoren, wind en weersomstandigheden. Andere geavanceerde tools omvatten een de-esser voor het verwijderen van gesis en ploffen en een begrenzer voor het maximale volume.

Lichtkleur

Een heel handige functie van de G Hub is om de kleur van de led-lampjes van de Yeti X aan te passen. Het klinkt als een beetje nerdy functie, die puur cosmetisch is, maar standaard zijn de lampjes wit. In alle functies. Hoe handig is het om per functie een kleur toe te kennen, zodat je meteen ziet welke modus er geactiveerd is? Een andere leuke touch van de G Hub-software is een volledige equalizer voor het aanpassen van de koptelefoons die je hebt aangesloten op de Yeti X. Je kunt elke frequentieband afzonderlijk aanpassen of presets inschakelen zoals Bass Boost, Cinematic, First Person Shooter of Multiplayer Online Battle Arena.

Opnamekwaliteit

Maar hey – wat is er nu belangrijker aan een microfoon dan zijn opnamekwaliteit? We hebben het tot nu toe steeds gehad over de functies… let’s talk recording! Hoewel… eigenlijk is er niet heel veel over te vertellen. De Yeti X maakt gebruik van een condensatorarray met vier capsules, vergeleken met de drie capsules op de originele Yeti. In de standaard instellingen merkte ik vrij weinig verschil (ik kon ze ook niet direct naast elkaar testen) wat overigens goed is, aangezien ik heel erg tevreden was met de vorige Yeti! De Yeti X heeft nog steeds de eigenschap dat het achtergrondgeluid opvangt, zoals het tikken op het toetsenbord. Dat is een eigenschap dat de meeste gevoelige condensatormicrofoons hebben. Stemmen worden echter helder, luid en vol weergegeven, en daar is het uiteindelijk om te doen.

Ga direct naar Blue Yeti op BOL.com.


Recensie over Blue Yeti X

CooleSuggesties topper

Als je op zoek bent naar een premium USB microfoon voor podcasting, streaming of contentcreatie, dan moet je de Yeti X zeker niet overslaan. Hij klinkt geweldig wanneer je hem direct aanpast, en zelfs dan kun je ‘m nog tot in de puntjes tweaken met de software. De toevoeging van de lampjes is een mooie upgrade ten opzichte van de vorige versie, evenals zijn strakke looks. Deze mag absoluut gezien worden op ieder bureau!

Score: 10


Informatie

Blue Yeti X, Blue
Meer weten?
Prijs: 179.99 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.