logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Blockbusters: Banksy Ontmaskerd, Manon Berns

Manon Berns heeft met haar kinderboekenserie een geweldig concept in handen, waarbij ze spannende detectives combineert met een nieuwe kijk op kunst. Na grote kunstenaars van vroeger te hebben behandeld, zoals Picasso, Monet, Kandinsky en Rembrandt, is dit deel gericht op de onbekende kunstenaar Banksy, die muren voorziet van een kritische boodschap. De kinderen van de Blockbusters zijn zelf in de ban van graffiti en hebben zichzelf tot doel gesteld om Banksy te ontmaskeren!

Vandalisme of straatkunst?

Een van de belangrijkste vraagstukken die in dit boek worden gesteld, is of graffiti nu vandalisme is, of kunst? De meningen zijn verdeeld, zo blijkt. Niet alleen in de media en instanties zoals de politie of pandeigenaren, maar ook tussen de gezinnen van Storm en Jimi kijken ze daar heel anders tegenaan. Het begint allemaal wanneer de moeder van Storm een stuk muur krijgt opgestuurd, waarop een kunstwerk van Banksy staat afgedrukt. Die mag zijn restaureren in haar werkplaats. Een geweldige eer natuurlijk, maar Storms vader vind het maar niks. Straatkunst moet op straat! En Jimi’s en Lara’s ouders vinden graffiti maar onzin. Vervuiling. Vandalisme! Dat is al een mooie discussie die als een rode draad door het boek loopt.

Milieu

Een andere rode draad is voorgehouden aan milieu-activisme. Dat is in Nederland niet zo heel groot, maar in andere landen is het een heet hangijzer. Dat merkt Storm ook aan zijn vriendinnetje Juul, die in Parijs woont. Zij gaat met duizenden andere kinderen protesteren tegen milieuvervuiling en alle volwassenen die daar aan meewerken. Met groene bandanas voor hun gezicht houden ze een protestmars. Storm is daar wel een beetje jaloers op, maar komt door alle ontwikkelingen ook op een idee om toch een statement te maken. En die blijft niet onopgemerkt door de grote Banksy!


Ga direct naar Blockbusters: Banksy ontmaskerd op BOL.com.

Recensie over Blockbusters: Banksy ontmaskerd

De Blockbusters zetten kunst weer op de kaart bij jongeren – ik weet zeker dat je naar aanleiding van dit boek op zoek zult gaan naar nieuwe kunstwerken. Het is een ietwat hectisch, maar ook spannend avontuur, waarbij de kinderen worden meegesleept in hun drang om een missie tot een goed einde te brengen. Graffiti en straatkunst spelen een grote rol in dit boek, maar ook onderwerpen als ‘bekend zijn’, ‘milieu’ en respect hebben voor elkaar spelen een rol. Het is vlot geschreven, maar soms had er iets meer tijd mogen zijn voor het uitwerken van een bepaalde situatie.

Score: 7


Informatie

Titel: Blockbusters: Banksy ontmaskerd
Auteur:
Uitgever: Kluitman
Aantal pagina’s: 240
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 11 jaar
ISBN: 9789020674644
Prijs: 14.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.