logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Blauw, rood, groen en goud, Ben Street

Kunstgeschiedenis vraagt om een categorisering en ordening, anders wordt het knap lastig om al die schilderijen en kunstwerken te ordenen en te beoordelen. Ben Street doet dit op een wel heel bijzondere en tamelijk onconventionele manier, namelijk aan de hand van de kleur! Blauw, rood, groen en goud komen stuk voor stuk aan bod. Ieder hoofdstuk wordt ingeleid met een korte introductie, waarna je aan de hand van een aantal schilderijen kijkt hoe de betreffende kleur invloed heeft gehad op het schilderij (en andersom, soms, hoe de kunstenaar iets heeft betekend voor de kleur).

Betekenis

Opvallend en interessant aan dit boekje over kunstgeschiedenis is de achtergrondinformatie die bij ieder schilderij staat vermeld. Zo lees je soms wat over de schilder, soms over de tijdsperiode en over de gebruikte schildertechnieken of materialen. Dat alleen is al boeiend en leuk om te lezen (vooral ook omdat Ben Street de informatie op een pakkende en beeldende manier onder woorden brengt), maar laat ook zien hoe bepaalde kleuren van betekenis kunnen veranderen door de eeuwen heen, of waarbij de betekenis van kleuren bepaald wordt door een culturele associatie.

Bladeren

Het boekje bevat talloze kunstwerken, die op een of twee pagina’s besproken worden. Aan het einde van ieder hoofdstuk vind je een grote uitklappagina, waarop de besproken kunstwerken staan afgebeeld. Dat maakt het soms wat lastig om te zoeken, Het grootste euvel van deze gebruikte techniek is echter wel dat het opvouwen van deze pagina’s knap lastig blijkt. Ik wil de connectie met een wegenkaart nog net niet leggen, maar je moet de manier van opvouwen wel onder de knie krijgen!

Ga direct naar Blauw, rood, groen en goud op BOL.com.


Recensie over Blauw, rood, groen en goud

Kunstgeschiedenis blijft me boeien – het is een interessant onderwerp waar het laatste woord nog niet over gezegd is. Telkens worden nieuwe elementen ontdekt en komt er nieuwe informatie vrij die de kunstenaar, de techniek of het onderwerp in een nieuw daglicht zetten. De informatie in dit boek is vlot en toegankelijk geschreven, de afbeeldingen zijn goed in beeld gebracht (hoewel wat klein). De uitvouwpagina had wat mij betreft anders ingedeeld mogen worden.

Score: 8


Informatie

Blauw, rood, groen en goud,
Illustrator:
Uitgever: Meulenhoff, 128 pagina’s, paperback.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789029093316. Prijs: 15.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.