logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Blast, White Goblin Games


In Blast maak je een fikse ruimtereis en ga je de strijd aan met andere aliens om de baas te worden van het nieuwe galactische rijk. Het oude rijk is gevallen, waardoor de vier grote volkeren moeten strijden om de macht. Wie zal de macht grijpen? De tijd zal het leren in Blast, een listig kaartspel van White Goblin Games. Het lijkt op Claim, dat zich afspeelt in een fantasywereld, maar heeft wat andere elementen.

Strijd beginnen

In het spel Blast wordt de strijd beslecht in twee rondes. De 52 kaarten van het kaartspel worden geschud. Alle aliens worden daarmee met elkaar vermengd. Iedere factie heeft strijders met een strijdmacht van 0 tot 9, maar sommigen hebben een speciale vaardigheid, die gespeeld moet worden als je tegen een bepaalde aliensoort hebt gevochten. Zo moet je een kaart afleggen als je met een Trasher-kaart hebt gespeeld en hebt gewonnen en mag je bij het winnen met een Greedbot een planeet helemaal naar je toetrekken. De strijd mag beginnen! In de eerste ronde krijgt iedere speler 15 kaarten in handen. Daarmee gaan ze de strijd aan. De overige kaarten vormen de trekstapel. De bovenste kaart van de trekstapel wordt de inzet van de eerste strijd.

Touwtrekken

Die strijd wordt snel gestreden. Iedere planeet begint in het midden van tafel. Spelers leggen kaarten op tafel en wegen die tegen elkaar af. Heb je meer punten? Dan heb je gewonnen. Zo simpel is het! Iedere planeet heeft daarbij zijn eigen ‘eisen’. Op de planeet Zameptra maakt het bijvoorbeeld niet uit wat je op tafel legt, het gaat daar om de cijfers. Op de planeet Vao D moeten je kaarten van één factie zijn én oplopen. Dat is een stuk lastiger! Voor de strijd beslist is, moet je in totaal een hogere waarde op tafel leggen dan je daarvoor had gedaan. Je blijft die korte, felle strijden voeren tot één speler past. Natuurlijk moet je passen als je geen hogere kaarten kunt neerleggen of niet aan alle voorwaarden kunt voldoen, maar je kunt er ook voor kiezen om niet verder te spelen en je kaarten op te sparen. Heb je gewonnen? Dan mag je de planeet naar jouw kant leggen. Heb je verloren en lag de planeet aan jouw kant? Dan verhuist-ie naar het midden van de tafel. Nog een strijdronde moet dan bepalen of de planeet naar jouw kant of die van de tegenstander verplaatst wordt.


Recensie over Blast

Blast is een snellere, iets makkelijkere variant van Claim. Je speelt het in meerdere rondes, die bepaald worden wanneer één van beide spelers geen kaarten meer heeft. Iedere planeet aan jouw kant is 1 punt waard. De persoon die geen kaarten meer op handen had, krijgt 1 sterkaart. De persoon met 1 punten (sterren of planeten) is de winnaar. Snel en efficiënt, dat zeker, maar je moet wel in de gaten houden wat de speciale krachten van de facties zijn. Daardoor kan het soms wat chaotisch verlopen.

Score: 7


Informatie

Titel: Blast
Uitgever: White Goblin Games
Genre: kaartspel
Tijdsduur: 15 minuten.
Voor 2 tot 2 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 11.95 euro.
Ga voor meer informatie naar de website van Blast.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.