logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: BlacKkKlansman

Baanbrekend regisseur Spike Lee is terug met de provocerende film BlacKkKlansman, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ron Stallworth (John David Washington), de eerste Afro-Amerikaanse rechercheur van Colorado Springs. Met nadruk op Gebaseerd op het waargebeurde verhaal, want er zijn nog al wat creatieve vrijheden genomen. Is dat erg? Welnee. Om een film neer te zetten moet je een verhaal compacter maken of aanpassen – het feit dat de film een duidelijk statement maakt, zorgt op geen enkel moment voor een vervelend gevoel dat je bedonderd bent.

Ron Stallworth

Ron is al jaren op weg om een rechercheur te worden. Na veel zwoegen en ploeteren is het hem gelukt om politie-agent te worden, maar daar wordt hij niet echt serieus genomen. Je moet weten dat de jaren 70 niet bepaald peace, love en happiness waren in Amerika – discriminatie was nog aan de orde van de dag en werd niet onder stoelen of banken geschoven. Ook binnen het korps wordt Ron dan ook uitgescholden en niet serieus genomen. Zelfs in de archiefkamer krijgt hij het flink voor zijn kiezen. Toch weet hij hogerop te komen, tot hij daadwerkelijk bij de recherche komt. Daar leest hij in de krant een kleine contactadvertentie voor de Ku Klux Klan, een van de meest beruchte organisaties in Amerika die het liefst een wereld zien met alleen blanke hetero christenen. En wat doet Ron? Hij belt het nummer en doet zich voor als een extreem-rechtse blanke christen. Hij infiltreert die beruchte KKK

Uitdagingen

Je zult begrijpen dat deze politieman uit Colorado Springs misschien iets te veel uitdagingen heeft opgezocht. Hij zal tenslotte toch ook fysiek contact moeten leggen met deze bende. En dan valt toch op dat Ron een donkere huidskleur heeft… daarom stuurt hij zijn partner Flip Zimmerman (Adam Driver) om tot in de hoogste kringen van de KKK binnen te dringen. Hun doel was de plannen van deze geheime, extremistische organisatie om de macht over te nemen in de stad, te dwarsbomen. Daarbij klimmen ze steeds hoger, tot aan de Imperial Wizard, David Duke, zelf. Tussen de bedrijven door ontdek je hoe fout en hoe bizar deze organisatie eigenlijk in elkaar steekt!

Discriminatie

Door de hele film krijg je een beeld van de discriminatie toen en de discriminatie nu. Je ziet filmfragmenten op de achtergrond van films die slavernij en discriminatie zo’n beetje verheerlijken, de manier waarop mensen ‘geronseld’ werden door de KKK en de spanningsvelden ook in het normale leven. Zo maakt Ron aan den lijve mee hoe vervelend en storend discriminatie is. Dankzij zijn nieuwe baan als rechercheur bezoekt hij bijvoorbeeld ook een bijeenkomst van de Black Power, om te oordelen hoe extremistisch die zijn. Door die bijeenkomst bij te wonen ontdekt hij een heel nieuwe kant. Hij leert dat de politie als extreem wordt beschouwd, maar dat er ook genoeg ‘goede agenten’ zijn. Een tikje naïef wellicht, die houding, maar wel bizar om te zien. Vanuit het verleden worden ook meer dan regelmatig lijnen getrokken naar het heden, waarbij ook Trump het op subtiele wijze krijgt te verduren.


Recensie over BlacKkKlansman

BlacKkKlansman is een bijna absurdistische film, ware het niet dat het echt op feiten is gebaseerd. De film is erg indrukwekkend verfilmd in de stijl van de jaren 70. Wat pas indrukwekkend is, zijn de momenten waarop twee tijdlijnen afwisselen van elkaar worden getoond: de twee gemeenschappen worden in schril contrast van elkaar vertoond. Dat maakt het verschil tussen beide fronten nog groter. De film begint een tikje traag, maar komt in de tweede helft goed op gang. De finale is echt denderend goed!

Score: 8


Ga direct naar BlacKkKlansman op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.