logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Black Widow, Marvel

Als er iemand is over wie de meeste Marvel-fans nog niet zoveel weten, is het wel de illustere Natasha Romanoff, ook bekend als de Black Widow. Zij is de eerste originele vrouwelijke Avenger en krijgt nu pas haar eigen film. Het leven is soms zo oneerlijk! Maar de verwachten waren hooggespannen voor deze film. De superspionne staat namelijk haar mannetje. Maar welk aspect krijgt voorrang in de film? Het sneaky spionagewerk of de vette actie?

Familiegeschiedenis

Het verrassende is dat Black Widow je een heel stuk terugneemt in de tijd. Naar Ohio, midden jaren 90. Natasha is een dapper jong meisje, dat zeker van zich af kan staan. Ze heeft een jonger zusje, Yelena, waar ze voor een groot deel voor zorgt. Daarnaast volgt ze iedere opdracht van haar ouders zonder problemen op. Melina (Rachel Weisz) en Alexei (David Harbour) zijn namelijk Russische spionnen, die zich voordoen als een getrouwd stel. Natasha en Yelena zijn ook niet hun eigen kinderen. Het ‘gezin’ komt op hun eigen wijze in opstand tegen de Russen en moet vluchten voor hun leven… dat mislukt jammerlijk. Ze worden gepakt en het gezin wordt uit elkaar getrokken. Natasha en Yelena worden apart opgevoed, waarbij Natasha naar de Red Room wordt gestuurd om daar één van de Widows te worden, dodelijke agenten voor het Russische geheime leger. Voila, zie hier de ‘ontstaansgeschiedenis’ van Black Widow!

Benieuwd in welke volgorde je alle Marvel-films moet kijken?

Sprong in de tijd

Vanaf dat fragment maken we een flinke sprong in de tijd, direct na het uiteenvallen van de Avengers in de film Captain America: Civil War. Natasha is een voortvluchtige en gescheiden van de rest van de Avengers. Natasha ontdekt dat de Red Room nog steeds in bedrijf is en dat diens wrede leider, Dreykov nog in leven is. Dat had ze niet zien aankomen, aangezien Natasha er vanuitging dat hij was overleden tijdens haar aanslag op hem. Maar dat is niet alles: ze ontdekt ook dat andere ‘weduwe’-agenten chemisch worden gemanipuleerd, zodat ze hersenloze moordenaars worden zonder vrije wil. Dat is toch wel een heel serieuze stap te ver. Om Dreykov en zijn Red Room ten val te brengen, bundelt Natasha met tegenzin haar krachten met haar nepfamilie, waaronder de stoere Yelena, die een tegengif heeft gevonden.

Bekijk hier de trailer van Black Widow:

Bizarre familie

Het samenkomen van de familie is wel een thema in deze film. Je kunt niets alleen. Accepteer hulp van anderen. Dat soort motto’s komen heel duidelijk naar voren in deze – bijna Mission-Impossible-achtige – spionagefilm. Als komische noot is niet alleen de sarcastische Natasha van de partij. Ook haar nepvader Alexei is een grote, stoere maar oh-zo-grapphige supersoldaat, ooit gegenereerd door de Russen en bekend als Red Guardian. Naast deze twee helden staat Yelena ook haar mannetje. Ze is staalhard in haar vechtscènes en minstens zo sarcastisch als Natasha, maar wat minder stabiel. Ze worstelt duidelijk nog met alle slechte dingen die ze in haar verleden heeft gedaan. Door het tegengif te verspreiden hoopt ze haar naam te kunnen zuiveren. Een echt klein zusje, die de wijze raad van haar oudere zus maar wat goed kan gebruiken. Vooral de chemie tussen de twee actrices maakt het geloofwaardige zussen.

Je streamt deze film nu ook op Disney+!

streaming-banner-disney-plus

Ga direct naar Black Widow op BOL.com.

Recensie over Black Widow

Black Widow is een beetje een vreemde eend in de bijt van het MCU-universum. Het speelt met de verhaallijn na Civil War, maar lijkt dat moment eerder te gebruiken als kapstok als dat het daadwerkelijk iets toevoegt. De film past in het wat zachtaardige sfeertje van Marvel: hoewel de laatste Avengers-films duister en wat wreder werden, is deze film toch weer wat lichter, ondanks de zware onderwerpen als onderdrukking en manipulatie. Thema’s als familie en samenwerken komen sterk naar voren, maar ook weer niet té sterk. Een mooie weg wordt gebaand voor Yelena, die met haar tegengif en nieuwe missie om alle Widows te voorzien van het geneesmiddel zo de hoofdpersoon van een nieuwe serie kan worden.

Score: 8


Informatie

Titel: Black Widow
Uitgever: Marvel
Tijdsduur: 133 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.