Spel recensie: Black Stories, Tucker’s Fun Factory


black stories

Black Stories is één van de spellen van Tuckers Fun Factory. Bij het lezen van de achterkant van het doosje moet je als eerste concluderen dat ze bij Tucker’s misschien wel een heel bijzonder gevoel voor ‘fun’ hebben, hoewel deze morbide insteek van een raadspel zeker voor het nodige vermaak en vertier zal zorgen. Het heeft in ieder geval gezorgd voor een plekje op de nominatielijst voor Black Stories in de Speelgoed van het Jaar 2020-competitie!

Ellende op de campus

Black stories heeft een aantal verschillende versies en varianten. De Uni Edition heeft de nominatie verkregen. Dat houdt in dat de 50 mysterieuze en gitzwarte raadsels zich afspelen op en rondom de campus van een willekeurige universiteit. Soms zelfs Amerikaanse universiteiten, hoewel dat niet altijd even evident naar voren komt (en waarbij het ook niet echt heel belangrijk is in welk land het mysterie zich afspeelt). In bepaalde raadsels spelen Amerikaanse tradities echter een rol, vandaar. Denk dus verder dan de Nederlandse opleidingen!

Raden maar!

Het spel zelf is heel eenvoudig. In de zwarte doos van Black Stories: Uni Edition zitten 50 kaarten. Op ieder van die kaarten staat een situatie en een pakkende titel. Zoals:
VERKEERDE KEUZE. Als hij voor een ander meubelstuk had gekozen, zou zijn student nog leven.
Natuurlijk wordt de tekst op de kaart vergezeld met een grimmige illustratie, hoewel die helemaal niets met het mysterie zelf te maken heeft. Laat je daar dus zeker niet door afleiden! Op de achterkant van de kaart staat een uitgebreide tekst en uitleg. De spelleider van deze ronde heeft de vraag en het antwoord in handen. Hij (of zij) leest de vraag voor en verdiept zich vervolgens in het antwoord. De medespelers (hoe meer, hoe beter – en dit spel kan ook perfect op afstand via Teams, Zoom of andere online media gespeeld worden) mogen in het wilde weg vragen stellen. Of om beurten, om de structuur een beetje in de gaten te houden. De spelleider mag alleen ‘ja’, ‘nee’, of melden dat het echt, maar dan ook écht niks met de situatie te maken heeft.

Vreemde situaties

Tijdens het raden moet je echt wel buiten het normale kader denken. Dat is soms lastig, zo blijkt, maar ook erg leuk en verrassend. Het triggert je creatieve flow, die je hopelijk ook kunt meenemen naar andere momenten in je leven. Langzaam maar zeker kom je bij de uiteindelijke situatie uit, waarbij iemand op campus het niet meer kan navertellen.

Ga direct naar Black Stories – Uni Edition op BOL.com.


Recensie over Black Stories

Black Stories is een leuk raadselspel waarbij een spelleider antwoord moet geven op de vragen van de deelnemers. Op de kaart staan een situatieschets en een uitgebreid antwoord. Aan de hand daarvan kan de spelleider reageren op de vragen. In de doos zitten 50 mooi uitgevoerde kaarten. Leuk detail is dat het doosje openklapt. Makkelijk om mee te nemen, zo raak je de deksel niet kwijt. De situatieschetsen zijn soms een tikje vergezocht, maar dat verhoogt de hilariteit eigenlijk alleen maar.

Score: 8


Informatie

, Tucker’s Fun Factory
Genre: partygame, Tijdsduur: 2-120 minuten.
Voor 2-32 spelers. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: 9.95 euro.

Speelgoed koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.