logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: Black Desert, XBOX One


Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met MMO’s. Ze zijn geweldig als het gaat om rpg’s, met het ontwikkelen van je personage, het vinden van voorwerpen en het upgraden van je skills, maar soms zijn ze ook ontzettend langdradig, waarbij je lange afstanden moet afleggen voor je bij je missie kunt zijn. Ik was dan ook erg benieuwd naar Black Desert, een spel dat zijn sporen inmiddels heeft verdiend – maar nog altijd blijft ontwikkelen. Het bijzondere is, dat het spel niet alleen op de pc de spelen is, maar ook op de XBOX en de PS4. Hoe je zo’n spel speelt op een console, gaan we ervaren!

black desert

De geschiedenis van Black Desert Online

Black Desert Online stant al uit 2016, toen het voor de pc werd uitgebracht. In 2019 volgde de versie voor consoles. Het verhaal van Black Desert speelt zich af in een fantasiewereld, waarin twee naties met elkaar in conflict zijn: de Republiek Calpheon en het koninkrijk van Valencia. Lang geleden was er vrede in de vier belangrijkste gebieden, Calpheon, Serendia, Balenos en Mediah, maar dat veranderde allemaal toen de Zwarte Dood zich door het land verspreidde. De vier gebieden besloten Valencia de schuld te geven van de pest en zie daar: oorlog! Sinds dat moment gaat het om de macht van de Zwarte Woestijnen en diens alchemische eigenschappen. En dus ga jij als strijder op verkenningstocht door deze nieuwe wereld om uit te zoeken wat er allemaal aan de hand is. En dat houdt in: veel praten met NPC’s, speurtochten uitvoeren en gevechten aangaan. Daarbij krijg je wel hulp van een spookachtige verschijning, die je af en toe een zetje in de goede richting geeft.

Aanpassen

Nadat je een bepaalde gevechtsklasse hebt gekozen (en die zijn er talloze, in verschillende moeilijkheidsgraden, van piraten tot ninja’s van meerminnen, magiërs en alles daar tussenin) kun je beginnen met jouw ontwikkeling. En ontwikkelen zul je! Want naarmate het verhaal vordert, groei jij ook als personage. Je ontwikkeld nieuwe vaardigheden en skills, vindt nieuwe outfits en je kunt jezelf op alle fronten aanpassen. Zo veel, dat alleen dat aanpassen je al een flinke tijd zou kunnen kosten. Het voordeel is bovendien dat geen personage hetzelfde is. Na een paar uur spelen zouden de karakters van twee spelers met hetzelfde beginpersonage niet meer op elkaar kunnen lijken.

black desert 2

Vechten

De gevechten zijn fantastisch, maar best lastig om onder de knie te krijgen. Het is gebaseerd op aanvallen, wegduiken en het combineren van al je skills voor het maken van geweldige, indrukwekkende combo’s. Voor je die goed onder de knie hebt, ben je al een tijdje bezig. Je zou het kunnen vergelijken tussen een mix van een third-person MMO en een vechtspel als Mortal Kombat (zonder de brute finals). De gevechten zijn dan ook een visueel spektakel, maar jij zult vooral geconcentreerd zijn op het uitvoeren van de juiste bewegingen. Het is prettig om al je vaardigheden en spreuken direct tijdens het spelen uit te kunnen voeren, maar om alles te onthouden en goed uit te voeren kost je de nodige tijd om onder de knie te krijgen. Iedere klasse is bovendien uniek en laa zich op een andere manier bedienen. Schakel je over naar een ander personage, zul je weer van onderaan moeten beginnen.

Missies

Naast de grote verhaallijn zijn er ook talloze missies die je kunt uitvoeren om beloningen te verdienen. Die krijg je van de verschillende NPC’s in de wereld, maar ook vanuit je gilde. Die missies zijn heel divers, variërend van het verkennen van een bepaald gebied tot het verslaan van bepaalde vijanden, van het afleveren van voorwerpen tot het aanspreken van personen. Heb je alles op land ontdekt? Dan kun je het ruime sop kiezen op een schip, van waaraf je kunt vissen, zeemonsters kunt killen en nog veel meer. Je kunt zelfs verschillende handeltjes beginnen om geld te verdienen – als je er maar genoeg tijd in stopt! Je hebt dus niet alleen een vechtersbaas ter beschikking, maar een compleet personage dat de nodige persoonlijke ontwikkeling doormaakt, zoals je misschien wel kent van games als Runescape. Het nadeel hangt hier helaas mee samen: de missies kunnen wat gaan vervelen op den duur. Je hebt namelijk maar een bepaald aantal type opdracht – zoals bij iedere MMO het geval is, dat is niet zozeer debet aan Black Desert – maar een eigenschap van het genre.

Bekijk hier de trailer van de eerste co-op dungeon ooit: Black Desert: Atoraxxion!


Ga direct naar Black Desert op BOL.com.

Recensie over Black Desert

MMO’s zijn ontzettend verslavend. Je stopt zonder het te merken uren gametijd in dit type games. Dat gaat zeker op voor Black Desert: het is een grafisch geweldig spel dat anders speelt dan de gangbare MMO’s – en dan in positieve zin. De compleet verschillende personages hebben stuk voor stuk een eigen bediening en karaktereigenschappen. Dat is ook weer lastig, je moet ze stuk voor stuk leren besturen en beheersen. Het feit dat je personage op alle fronten kan ontwikkelen en zelfs een carriere kan nastreven is geweldig. Zorg bovendien dat je gekoppeld bent aan een gilde, waarmee je nieuwe missies ter beschikking krijgt en af en toe een hulplijn kunt inroepen. Het grootste minpunt aan de game is wel de steile leercuve. Wat meer begeleiding/tutorials (of in ieder geval de mogelijkheid tot) zou prettig zijn! Alle acties en handelingen komen wel in een soort logboek terecht, dat je kunt raadplegen voor advies, maar die had toegankelijker mogen zijn. Tof is wel dat het spel nog altijd in ontwikkeling is: DLC’s en nieuwe personages worden met regelmaat toegevoegd, waardoor het spel niet snel zal vervelen.

Score: 8


Info

Black Desert
Uitgever: Pearl Abyss
Getest op: XBOX One
Genre: rpg
Prijs: 19.95 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.