logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De bizarste beesten ooit, Tim Flannery

De Australische Tim Flannery is niet één van de minste wetenschappers. Hij is zoogdierkundige, paleontoloog, milieukundige en als milieu-activist vooral actief op het gebied van klimaatverandering. Hij heeft een aantal universitaire studies afgerond, is een tijd hoogleraar geweest en heeft tientallen nieuwe diersoorten ontdekt. De laatste tijd richt hij zich op het delen van zijn kennis met de jeugd. Samen met dochter Emma Flannery heeft hij een drietal boeken geschreven onder de noemer ‘ontdek de wereld’. Voor ons ligt het derde boek: De Bizarste Beesten Ooit.

De geschiedenis in

De bizarste beesten ooit laat eigenlijk al merken dat Tim Flannery en dochter Emma verder gaan dan de dieren die op dit moment op aarde rondlopen. Het boek duikt dan ook de geschiedenis in en behandelt de vier grote tijdperken van de prehistorie, van het precambrium tot aan het cenozoïcum. In ieder tijdperk worden bijzondere en opmerkelijke dieren besproken, waarvan we soms nu nog nazaten hebben rondlopen. Denk aan gigantische neushoorns en enorme luiaards, voorlopers van onze vogels, haaien en krokodillen… en nog veel, veel meer. Bij ieder dier vertelt Tim vanuit zijn eigen ervaringen waarom deze dieren zo bijzonder zijn en wat zijn band is met dit bijzondere schepsel. Regelmatig lees je zelfs waar je skeletten of fossielen van de betreffende dieren kunt zien!

Passie voor archeologie

In het boek De Bizarste Beesten Ooit laat Tim Flannery vooral zien waarom hij zo geïnteresseerd is in het opgraven van oude fossielen, hoe wetenschappers proberen uit te vinden op welke manieren de dieren hebben geleefd en wat ze kunnen aflezen uit de fossielen, de omgeving en kleine details. Het is daarmee niet alleen een boek vol bizarre beesten, maar ook een leuke introductie in de wereld van archeologie. Je leest aan alles dat Tim een grote passie heeft voor wat hij doet. De stukjes tekst zijn vrolijk en leuk geschreven. Je ontkomt niet altijd aan termen en vreemde woorden, maar het is voor geïnteresseerde kinderen goed te volgen. De vrolijke illustraties van Maud Guesne brengen de dieren tot leven. Soms zijn ze karikaturaal in een bepaalde pose geplaatst, soms zijn het gewoon cartoontekeningen van de vreemde dieren. Je krijgt hoe dan ook een goed beeld van hoe de dieren er hebben uitgezien, hoewel je wel moet houden van de grove tekenstijl.


Ga direct naar De Bizarste Beesten Ooit op BOL.com.

Recensie over De Bizarste Beesten Ooit

Op onze aardbol hebben heel wat vreemde wezens rondgelopen en wie kan daar beter over vertellen dan onderzoeker en wetenschapper Tim Flannery? In dit vrolijke kinderboek lees je alles over de grote en kleine bijzondere beesten die onze aarde heeft gekend. Hij vertelt bovendien ontzettend veel over zijn grote passie, archeologie. Tussen de informatie over de dieren door lees je dan ook ontzettend veel over zijn verleden, zijn ervaringen en zijn dromen. Een leuk en vrolijk boek om te lezen. Per tijdperk kom je verschillende dieren tegen, die zo’n beetje willekeurig op volgorde gezet lijken te zijn. De tekeningen zijn grappig en vrolijk, maar wel een tikje grot. Je krijgt een basisidee van hoede dieren er hebben uitgezien. Door de vrolijke tekenwijze zijn de platen wel beter geschikt voor jongere kijkers.

Score: 8


Informatie

Titel: De Bizarste Beesten Ooit
Auteur:
Illustrator: Maud Guesne
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 256
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789047713937
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.