Ik ben fan van het fps-genre. Het nadeel is, dat ik er niet heel erg goed in ben. Ook niet slecht, gelukkig, maar tegen andere spelers leg ik al snel het loodje. Het is dan ook jammer dat tal van fps-games zich vooral richten op multiplayer en niet investeren in een goed of gaaf verhaal (uitzonderingen daargelaten, zoals Destiny 2 of Anthem). Vroeger was dat wel anders. Oké, waarschijnlijk was dat ook grotendeels bepaald door het feit dat niemand een echt goede en betrouwbare internetverbinding had, maar toch. De vraag is echter: hoe doen die oude games het in deze tijd? Het antwoord is vaak verbazend genoeg: eigenlijk erg goed! En vanuit dat plaatje installeerden we de BioShock-franchise op onze Nintendo Switch, onder de noemer BioShock: The Collection. Deze Collection omvat alle drie de games én hun DLC in één. Daarmee vult het bovendien een niche op de Switch – veel fps zijn er namelijk nog niet voor ontwikkeld.
BioShock in een notendop
Even BioShock in het kort, voor het geval je de games nog niet kent. Alle drie de games spelen af in een dystopische samenleving. De wereld ligt in puin en het is aan jou om ‘m te redden. Of in ieder geval om te ontdekken waar het is misgegaan. Zo kom je telkens in een nieuwe wereld en ontdek je langzaam, stukje bij stukje, hoe dit rampscenario heeft kunnen gebeuren. Stukjes geschiedenis komen naar voren middels brieven, afbeeldingen en audiologs, om zo een compleet verhaal te krijgen van alle gebeurtenissen. Het is dus puzzelen en speuren geblazen, maar ook flink wat schieten en energie verzamelen, jezelf upgraden en regelmatig jezelf een hoedje schrikken!
Verhalende shooter
Wat de games van BioShock echt indrukwekkend maakt, is dat het ook echt een verhaal heeft. Je speelt niet iemand die de wereld moet redden met een slap verhaaltje er omheen, nee, het verhaal draagt de game echt. Daarbij ontstaan er een aantal vernieuwende (nou ja – toen in ieder geval) gameplay-mechaniekjes, die je regelmatig tot nadenken zetten. En dan heb je met deze collection echt een geweldige value for money – ieder van deze games zou de aanschaf aan waard zijn!
BioShock 1
De eerste BioShock stamt al uit 2007 en neemt je mee naar de onderwaterstad Rapture, een stad met een groot statusgehalte waardoor verdorvenheid hoogtij vierde en de ondergang in gang is gezet. Jij strompelt de stad binnen na een vliegtuigcrash in de oceaan en zoekt tussen de donkere en waterige overblijfselen naar sporen van deze samenleving. Daarbij wordt je geholpen door de radiostem van Atlas. Al snel ontdek je de Splicers, monsterlijke overlevenden, die behoorlijk in de war zijn geraakt door het overvloedige gebruik van plasmiden. Zij zien jou als hun middel om een oplossing te vinden, om een geneesmiddel te maken. Zo leer je gaandeweg ook de enge Little Sisters kennen, die lijken door de stad oogsten. Je begrijpt dat je best stevig in je stoel mag zitten voor deze game! Het zit vol details en speurwerk. Het spel zet je bovendien aan het denken over materialisme en status. Die keuzes moet je tijdens het spelen ook maken. Iedere stap die je zet kan het verloop van de gameplay namelijk beïnvloeden. Zo worden de Little Sisters bijvoorbeeld vergezeld door en Big Daddy. Versla hem, en de Sisters zijn weerloos. Maar wat doe je: zul je ze doden of juist redden?
BioShock 2
BioShock 2 steunt redelijk op zijn voorganger, maar bekijkt de wereld vanuit de ogen van een Big Daddy. Dat ben jij, Subject Delta. En dus ben je een enorme vent met een boorarm. En zo dwaal je nog altijd door Rapture, na de gebeurtenissen van het eerste spel. Je volgt de idealen van Sofia Lamb op, die gaat voor een collectivistische benadering van de nieuwe samenleving. Maar of dat de meest briljante optie is? De moeilijkheidsgraad van dit vervolg ligt een stukje hoger om de macht van een Big Daddy te compenseren. Bovendien bieden dit lichaam genoeg opties om je te kunnen upgraden en zelf te bepalen op welke manier je gevechten aangaat.
BioShock Infinite
De laatste game in deze franchise is BioShock Infinite. Hier speel je Booker DeWitt, een oude detective met een lang verleden die door zijn schuldeisers wordt gedwongen om de vliegende stad Columbia binnen te dringen en een meisje te ontvoeren dat de kracht heeft om het weefsel van de realiteit te scheuren. Net als Rapture is Columbia een stad die is gebaseerd op bepaalde bizarre idealen. Er is echter een verschil: waar het bij Rapture vooral ging om politieke en economische ideeën, speelt religie de belangrijkste rol in Columbia. Bovendien krijgen we deze stad persoonlijk te zien, want dit is een stad die nog steeds springlevend is. Waar de vorige games een kritische noot waren op politieke spelletjes die gespeeld worden, is BioShock Infinite een steek naar religie. Verrassend in deze game zijn de spelelementen van de Skyhook en Elizabeth, die je helpt tijdens de gevechten. Het is een spannend deel uit de reeks – en zonder twijfel de meest spektaculaire. Waar de eerdere twee titels grotendeels rustten op donkere omgevingen en puzzelen, gaat het hier meer om lucht en lucht, actie en spektakel. Maar: nog altijd met een goed verhaal!
Ga direct naar Bioshock: The Collection op Nintendo Switch op BOL.com.
Recensie over BioShock: The Collection
Met deze verzameling games haal je drie topspellen naar de Nintendo Switch. Daarbij is er overigens niet veel aangepast. De bediening gaat enkel met de controller en niet met de bewegingssensoren van de Switch. Ook merk je aan de bediening dat je een ouder spel aan het spelen bent. Tegenwoordig gaat alles wat vloeiender, wat vlotter, en heb je meer bewegingsvrijheid. De visuele effecten zijn goed (ze waren destijds al top-notch) en laten zich soepel en vlot spelen. Spannende games, waarbij ik eigenlijk kan zeggen: drie voor de prijs van één!
Score: 8
Games koop je online bij: