Een graphic novel is een striproman, een verhaal in stripvorm, hoewel het bij kinderboeken vaak wordt gebruikt als mengvorm tussen leesboek en stripverhaal, zoals Leven van een Loser of Tom Groot. Deze stripboeken zijn echter échte graphic novels, verhalen om even in te verdwijnen. Ze omschrijven gebeurtenissen uit het dagelijks leven van normale mensen. Hoewel… normaal…
Django, vonken en vuur
Django, vonken en vuur vertelt het levensverhaal van de zigeunermuzikant Django, die mensen tientallen jaren lang betoverd liet met zijn bekwaamheid om de gitaar. In dit stripverhaal beleef je zijn jonge jaren, tot net na zijn herstel van een tragisch ongeval, waarbij zijn linkerhand gruwelijk werd misvormd. Voor iedere andere muzikant zou dat het einde van diens carrière zijn, maar ondanks zijn misvormde ringvinger en pink zette Django juist alles op alles om er weer bovenop te komen. Maar voor je zover bent, lees je over zijn jeugd. Zijn afkeer tegen school, zijn leven op straat en het feit dat hij bijna het criminele circuit op was gegaan, tot het moment dat hij een zessnarige banjo krijgt als geschenk. Vanaf dat moment staat het leven van de jonge gypsy in het leven van muziek en zijn drang om de beste gitarist ter wereld te worden. Maar wie zal zo’n jonge knaap nu geloven?
Django, vonken en vuur is op een wonderlijke manier in beeld gebracht, met sfeervolle illustraties, expressieve gezichten en tekstballonnen zonder kaders. Dat maakt de sfeer in de comic wat zachter en geeft de tekenaar meer ruimte voor het neerzetten van sfeer in de kleurtonen van de illustraties, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. De toonzetting is heerlijk mediterraans, de gezichten voorzien van een subtiele manga-vibe en het verhaal is en blijft boeiend. Het verhaal van een jongen die ondanks alle tegenslagen één van de grootste gitaristen ter wereld werd.
Score: 8
Uitgever: Dupuis, 112 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789031439591. Prijs: 24.95 euro.
Ga direct naar Django, vonken en vuur op BOL.com.
De klerk Bartleby
Bartleby is niet echt een biografie in de zin van het levensverhaal van een werkelijk bestaand persoon, maar past wel perfect in het straatje van een graphic novel. Het beschrijft de avonturen van de klerk Bartleby, die werk vind als klerk bij een klein kantoor in Wall Street. Daar moeten ze teksten overschrijven, controleren en verdelen over hen die daar toe behoren. Het verhaal speelt zich af rond 1850, waar – zoals je merkt – nog geen plek is voor kopieermachines. Wel voor mensen die zonder vragen urenlang teksten overschrijven, zonder vragen te stellen of verder na te denken. Dat strijkt een nieuwe generatie arbeiders tegen de haren in. Wat is eigenlijk de zin van het leven… iedere dag teksten overschrijven? Maar het werk neemt toe, en de naamloze eigenaar van het kleine advocatenkantoor moet een extra werkkracht in dienst nemen. Dat zal Bartleby zijn. Deze man krijgt een eigen bureau en stoel, uitkijkend op een stenen muur. Daar doet hij dag in, dat uit precies wat hij moet doen. Tot hij zo verkocht is aan die routine dat hij er niet meer van wil afwijken… en dwars gaat liggen als zijn leidinggevende hem vraagt iets anders te doen ‘Ik doe het liever niet’, is steevast zijn antwoord, waar zijn zachtaardige leidinggevende eigenlijk niets mee kan…
Gehoorzaamheid en verdraagzaamheid, maar ook de drang naar zowel vrijheid als routine. Wat is het gulden evenwicht dat wij iedere dag bewandelen? Wanneer raken we in een sleur, wanneer komen we in de problemen? Dat zijn grote vragen die in de graphic novel Bartleby beantwoord worden. Het verhaal is oorpronkelijk van de hand van Herman Melville, die je misschien kent van Moby Dick en is in twee delen uitgegeven. De graphic novel blijft hangen bij het eerste deel van het verhaal, waarbij de leidinggevende aan het denken wordt gezet over sleur en visie, vrijheid en werkgelegenheid, waarbij het snode lot van Bartleby niet verder wordt gevolgd.
Score: 8
Uitgever: Standaard uitgeverij, 72 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789462108103. Prijs: 19.99 euro.
Ga direct naar De klerk Bartleby op BOL.com.
Degas – De dans van de eenzaamheid
Edgar Degas (1834 – 1917) groeide op in Parijs. Hij werd uiteindelijk een van de bekendste impressionistische schilders en beeldhouwers. Maar… in die tijd had men het niet zo op deze vernieuwende stroming. Impressionisten moesten hard werken om zijn succes te behalen! En dat deed hij. Het verhaal van Degas wordt verteld door de Amerikaanse schilderes Mary Cassatt. Via haar verhaal en herinneringen wordt je door het leven van Edgar Degas geloodst. Cassatt en Degas spendeerden veel tijd met elkaar, maar werden nooit officieel een koppel. Degas had simpelweg geen tijd voor relaties. En de vraag is of Cassatt daar gelukkig van zou zijn geworden – Degas was arrogant en onbuigzaam. Hij rebelleerde tegen alle klassieke vormen van kunst. Hij liet na zijn overlijden dan ook tientallen onafgewerkte doeken na. Zijn enige onderwerp waren danseressen, wasvrouwen en hoertjes. Hij wilde niet dat er geposeerd werd. Het enige wat hem interesseerde was de natuurlijke omgeving van de mens in het leven van alledag. Hij leefde strikt celibatair, omdat afzien volgens Degas de weg was die naar de top leidde. Zijn ontmoetingen met Cassatt maar zeker ook met de beroemde schilder Manet zouden wel een grote rol in zijn leven spelen.
De scenarist Rubio werkte eerder samen met tekenaar Efa samen aan albums rond Django Reinhardt en Monet. Ook deze derde ‘kunstzinnige’ samenwerking was een feest om te lezen. Het is bijzonder om te zien hoe Efa speelt met de bekende composities van Degas en die laat doorschemeren in gewaagde pagina-indelingen. Zo maakt Efa een tekening van de realisatie van het ‘danseresje’, Degas’ bekendste beeldhouwwerk en toont Degas tussen tientallen ballerina’s. Achterin het boek vertelt Rubio waar alle informatie vandaan is gekomen. Minpunt is het bijzonder kleine lettertype dat gebruikt is om het verhaal te vertellen en het ietwat onhandige font dat daarvoor is gekozen. Ik vond het daardoor lastig te lezen – maar dat is misschien mijn debet als slechtziende. Dat doet voor mij echter wel flink afbreuk aan het leesplezier.
Score: 7
Uitgever: Standaard uitgeverij, 96 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789064219030. Prijs: 22.50 euro.
Ga direct naar Degas – De dans van de eenzaamheid op BOL.com.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: