logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Billy Summers, Stephen King

Sommige schrijvers zitten een beetje vast in hun eigen talent. Ze worden al snel in een hoekje geduwd, waar ze vrijwel niet uit kunnen ontsnappen. Zo zal Stephen King altijd beschouwd worden als schrijver van horrorromans, ook al is hij een stuk veelzijdiger dan dat. In zijn nieuwste boek, Billy Summers , komt er niets bovennatuurlijks aan te pas. Hij zet daarentegen een sfeervol verhaal neer over een huurmoordenaar die aan zijn allerlaatste klus begint, voor hij zijn geweer aan de wilgen hangt.

Oude gewoontes

William ‘Billy’ Summers is een ex-legersluipschutter die huurmoordenaar is geworden en die alleen ‘slechte mannen’ doodt. Voor zijn laatste opdracht moet hij een ​​kleine crimineel schieten. Zijn opdrachtgever heeft al het een en ander voorbereid: hij krijgt een huis toegewezen in een klein stadje, recht tegenover de rechtbank waar de crimineel zijn oordeel zal krijgen. Hij moet zich daar voordoen als schrijver en krijgt zelfs een kantoorunit toegewezen in een gezamelijk kantorencomplex. Laptop, auto, kleding… aan alles is gedacht. En terwijl hij wacht op het moment om zijn opdracht uit te voeren, besluit hij te beginnen aan zijn boek. Zo memoreert hij over zijn verleden. Het is een verhaal over gewelddadige jeugd en oorlogstragedie dat begint als een onwelkome onderbreking van de hoofdlijn, maar die geleidelijk meer gewicht krijgt omdat je daardoor een unieke inkijk krijgt Billy’s afwijkende morele kompas.

Lange vertelling

Zoals de meeste boeken van Stephen King, begint ook Billy Summers heel rustig aan, waarbij hij alle tijd neemt om de personages en de omgeving neer te zetten. Dat maakt het boek niet bepaald snel of dynamisch – zelfs de vertellende manier van vertellen (en het ontbreken van dialogen in die momenten) breekt het leestempo soms een beetje op. Het lijkt alsof hij zich soms wat probeert te haasten, terwijl er geen vaart te bekennen is. Een subtiel storende factor, wat ontzettend jammer is in dit pakkende boek. En langzaamaan begint hij te vertellen over Billy’s dagelijkse leven, van zijn werkritme tot etentjes met Billy’s buren, Monopoly-spelletjes met hun kinderen, date nights en diners – het maakt allemaal deel uit van Kings mythologie over het Amerikaanse leven.

Dubbelleven

Er zit echter meer achter Billy Summers dan je zou denken. Want hoewel hij zich perfect kan vinden in zijn aangemeten alter ego, speelt hij naar zijn opdrachtgever altijd een rol van ‘domme Billy’, terwijl hij dat zeker is. Hij is handig met computers, leest filosofische boeken alsof het de televisiegids is en zet ook vraagtekens bij de bedoelingen van zijn opdrachtgever. Billy begint ook zijn eigen plan te smeden, waardoor hij op een gegeven moment vier levens leidt: zijn eigen, dat van Domme Billy, zijn alter ego David Lockridge en zijn tweede alter ego, Dalton Smith. Dat maakt het verhaal des te intrigerender. Hoe lang kan Billy dit volhouden… en welke spanningsvelden moet hij doorkruisen? Wordt hij er inderdaad door zijn opdrachtgever bijgelapt?


Ga direct naar Billy Summers op BOL.com.

Recensie over Billy Summers

Billy Summers is een onderhoudende misdaadroman van Stephen King. De schrijfwijze laat af en toe wat te wensen over – naar mijn smaak is het soms iets te modern en te kort door de bocht van de gangbare schrijfregeltjes. Dialogen en omschrijvingen worden de ene keer languit uitgemeten, de andere keer in twee omschrijvende zinnen samengevat. Het verhaal neemt zijn tijd om tot volle wasdom te komen, zoals je gewend bent van Stephen King. Het blijft echter onderhoudend voortkabbelen, met wat bijzondere plottwists om je aandacht erbij te trekken. Humor, sarcasme en dubbele lagen zijn er genoeg, alsook verwijzingen naar de hedendaagse popcultuur en technieken, liedjes, films en literatuur.

Score: 7


Informatie

Titel: Billy Summers
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 508
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022593806
Prijs: 24.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.