logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Billy en het geheim onder de trap, Krista Okma

Billy is een jongen van 8 jaar die al 12 keer is verhuisd. Zijn moeder heeft namelijk een verschrikkelijk geval van smetvrees en vind het nergens schoon genoeg. En dus gaan ze om te haverklap verhuizen, in de hoop dat hun volgende huis en omgeving schoner is. Billy heeft daarom nooit echt een ’thuis’ gekend, waar hij vriendjes had. Dat verandert als ze op Langenstraat 15a komen wonen. Daar ontmoet hij namelijk Rosa, het meisje van 15B, waar hij – laten we het maar gewoon zeggen – meteen verliefd op is. Maar Billy’s moeder zet na het ontmoeten van de buurvrouw al weer het bord ‘Te Koop’ in de tuin. De buurvrouw heeft namelijk zweetoksels! Onacceptabel. Maar dan … ontdekt Billy het geheim onder de trap. En dat verandert alles.

Samenwerken

Dan ontdekken zowel Billy als Rosa een mysterieuze deur,  onder aan de trap. Een deur waarvan ze eigenlijk niet weten wat er achter steekt. En wat doe je dan? Juist: Dan ga je op ontdekkingstocht! In Billy en het Geheim onder de Trap ontdekken de kinderen van de straten in de buurt van de Langenstraat dat er een geheim gangenstelsel bestaat onder hun huizen, die ze allemaal met elkaar verbind. En de ouders blijken daar helemaal niets van af te weten! Dat schept meteen een band tussen de kinderen en Billy weet niet wat hem overkomt: zo veel vrienden! Vrienden die hem bovendien helpen met het smeden van een plannetje om niet te verhuizen. Maar of dat wel gaat lukken?

Mysteries

Wat Billy en het Geheim onder de Trap zo goed maakt is dat het telkens schommelt tussen spannend-mysterieus en raadselachtig, met meer dan genoeg afwisseling met grappige en gezellige momenten tussen de kinderen onderling (en natuurlijk tussen Rosa en Billy 🙂 ). Ook de ouders van de kinderen worden regelmatig betrokken in het verhaal, wat het weer wat geloofwaardiger maakt. De hoofdstukken zijn lekker kort, waardoor het een fijn boek is om voor het slapen nog even in te lezen of uit voor te lezen.

Conclusie over Billy en het geheim onder de trap

De cover van het boek past eigenlijk niet helemaal bij de sfeer van het boek zelf. Die vind ik namelijk best donker en eng, terwijl er helemaal niets engs aan het boek is. Het is juist een positief spannend boek, waarin probleemoplossingen en vriendschap centraal staan. Het leest vlot weg, is fijn geschreven en rijkelijk voorzien van zwart-wit illustraties.

Door: CooleSuggesties
Score: Billy en het geheim onder de trap krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Billy en het geheim onder de trap, Krista Okma
Illustrator: Chris Vosters
Clavis books, 149 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789044829716. Prijs: 14.95 euro.

Ga direct naar Billy en het geheim onder de trap op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.