logo-liggend-wit-donkerblauw

Bijzondere educatieve kinderboeken

Er zijn 1001 manieren om nieuwe dingen te leren. Ze doen is een heel goede manier natuurlijk, maar ook uit boeken kun je geweldige dingen ontdekken en leren. Zeker als ze op een leuke en originele manier worden aangeboden. Zoals in deze drie informatieve boeken: ieder uniek op zijn eigen manier!


Het Romeinse Rijk in infographics

Het Romeinse Rijk in infographics

De titel van dit boek zegt eigenlijk al precies waar het op neerkomt. Je ziet de ontwikkeling, de groei en de neergang van het Romeinse Rijk in plaatjes! Infografphics zijn fantastische manieren om gegevens over te dragen. Een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden, mits je die beelden goed kiest, natuurlijk. Goede designers weten wel hoe dat moet. En zo zie je in één oogopslag de ontwikkeling van de Romeinse cavalerie, de verschillende types schepen en hoe Legioenen nu precies zijn samengesteld. Je ziet zelfs informatie die je niet snel ergens anders vind, zoals de behoeften van de Romeinse inwoners (ofwel: hoe kwamen ze aan hun eten) en een overzicht van de grotere veldslagen die ze hebben gevoerd, inclusief de ingezette eenheden en de slachtoffers. Rare jongens, die Romeinen!

Maar je hebt niet altijd genoeg aan beelden. De infographics worden voor de zekerheid aangevuld met tekst en uitleg. Die tekst is soms wat zakelijk en gebruikt niet altijd een even gangbaar taalgebruik, maar het grootste kritiekpunt zit hem hier in het kleine font dat wordt gebruikt in de infografphics en de nauwe tekstuitlijning van de begeleidende tekst: zo lijkt het alsnog een flinke brok tekst om te lezen, wat niet echt uitnodigend werkt. Het boek is groter dan A4 en geeft daarmee een geweldig imposant beeld, vereenvoudigd, gestructureerd en helder in kaart gebracht. Pluspunten daarvoor, alsook voor het feit dat je informatie vind uit bijzondere invalshoeken, niet enkel uit de strategische en strijdlustige hoek.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Nieuw Amsterdam, 128 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789046828878. Prijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Het Romeinse Rijk in infographics op BOL.com.

Een wereld vol lekkers

Een wereld vol lekkers

Zoals je uit onze website wel kunt opmaken: wij houden wel van een lekker hapje! Maar we weten ook dat we nog veel meer kunnen uitproberen in onze keuken, en dat er zoveel ingrediënten zijn die we nog nooit hebben gebruikt. In Een wereld vol Lekkers maak je die culinaire reis door de wereld en ontdek je hoe we over de hele wereld eigenlijk heel verschillend zijn, maar ook veel gemeen hebben. Vergelijkbare producten zoals pasta, zuivel en kaas worden netjes naast elkaar gezet en met elkaar vergeleken. Zo zie je dat er automatisch verschillen ontstaan in de diverse keukens, alleen al door de beschikbare producten in de betreffende landen. De producten zijn mooi in beeld gebracht met een luchtige aquareltekening. Tekst en uitleg maken het daarbij compleet.

Tussen al die verschillen door leer je ook nog over de diverse voedingsmiddelen: hoe wordt kaas bijvoorbeeld gemaakt en waarom zijn er zoveel appel- en peersoorten? Waarom moet je huilen als je een ui snijd… en zijn er ook uien waarbij dat niet hoeft? Erg grappig vind ik ook de vergelijkingen als het gaat om complete gerechten: wafels en pannenkoeken van over de hele wereld worden bijvoorbeeld met elkaar vergeleken, maar ook brood, desserts, streetfood en manieren waarop bijvoorbeeld varkensvlees wordt gegeten. Genoeg voer voor nieuwe experimenten in de keuken, zou ik zo zeggen! Ik had alleen ook graag wat recepten gezien, maar dan zou het boek wel heel lijvig worden.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Lemniscaat, 96 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789047713241. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Een wereld vol lekkers op BOL.com.

De Betoverende Wereld

De Betoverende Wereld

Als je kijkt naar de wereld om je heen, is het niet altijd even makkelijk om er iets concreets van te maken. Niet alles is tastbaar of logisch, niet alle puzzelstukjes passen naadloos in elkaar. Soms moet je dingen gokken of beredeneren… en dan moet je een sprong in het diepe wagen! Gelukkig hoef je dat niet allemaal zelf uit te vogelen. Er zijn heel wat geleerden en experts die zich al tientallen jaren in bepaalde onderwerpen hebben verdiept, zoals hoe die botten nu in elkaar gezet kunnen worden tot grootse dino’s, waarom we een dag en een nacht hebben (en hoe werkt dat nu precies met uren, dagen en jaren?), of we alleen zijn in het universum en waar alles uit bestaat. Lastige materie, waarbij je de antwoorden niet zomaar even uit je mouw kunt schudden.

Toch lukt het Richard Dawkins in De Betoverende Werkelijkheid aardig om in ieder geval de deur vast te openen voor nader onderzoek en de grootste nieuwsgierigheid te stillen. In het hectisch vormgegeven informatieve kinderboek geeft hij tekst en uitleg over al deze onderwerpen – en meer. Die informatie wordt op een begrijpelijke manier uiteengezet, wat natuurlijk ontzettend prettig is. De vormgeving wisselt enorm. Er wordt in het boek dankbaar gebruikgemaakt van heel verschillend beeldmateriaal, van oude schilderijen tot moderne illustraties, van foto’s tot schema’s. De tekst en uitleg loopt daar als een rode draad doorheen. Soms heel netjes in één of twee kolommen, maar soms ook tussen allerlei knipsels en afbeeldingen door. Het is een prettig boek om te lezen, met wat kleine grapjes en meer dan genoeg haakjes om je even aan het denken te zetten.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Nieuw Amsterdam, 272 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789046828489. Prijs: 17.50 euro.

Ga direct naar De Betoverende Wereld op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.