logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Verras jezelf of iemand anders met een bijzonder bierpakket: Dare to Drink Different!

Bier heeft de laatste jaren een geweldige opmars gemaakt. Een steeds grotere groep mensen heeft het fenomeen ‘speciaalbieren’ ontdekt en weet de smaakdetails van bier steeds beter te waarderen. Daardoor kijken we ook steeds vaker over de grens, want ieder land en iedere streek heeft zo zijn eigen brouwtradities. Wil je echt eens een bijzonder bierpakket bestellen? Kijk dan eens op de website van Dare to Drink Different. Daar kun je terecht voor speciale buitenlandse bieren, van kleine brouwerijen tot limited editions. 

Wat is er zo bijzonder aan buitenlandse bieren?

Elk land heeft zijn eigen brouwtradities en -stijlen die vaak generaties teruggaan. Denk aan de Belgische trappistenbieren, Duitse bieren die volgens het Reinheitsgebot worden gebrouwen, de Engelse ales en de trending IPA-bieren. Ieder van deze biersoorten heeft een unieke smaak en drink-ervaring. Bij het proeven van buitenlandse bieren kun je een glimp opvangen van de levensstijl, de eetcultuur en de waarden van de mensen die het bier produceren. 

Door te experimenteren met bieren uit verschillende landen, kun je je smaakpapillen verbreden en nieuwe bierervaringen opdoen.

Lokale ingrediënten en technieken

Veel landen hebben hun eigen specifieke brouwtechnieken, die je terugziet in hun bieren. Deze technieken beïnvloeden de smaak, het mondgevoel en de algehele kwaliteit van het bier. Denk aan het hoge koolzuurgehalte en de fijne schuimkraag van Belgische bieren, de lange lageringstijd van Duitse bieren of de hoppige stijl van veel Amerikaanse ambachtelijke bieren. Ook de lokale ingrediënten hebben natuurlijk hun invloed op de smaken en aroma’s. Dit kunnen lokale moutsoorten, hopvariëteiten, gistculturen of zelfs ongebruikelijke toevoegingen zijn, zoals fruit, kruiden of specerijen. Deze inheemse ingrediënten dragen bij aan de eigenheid van buitenlandse bieren. Vaak zien we invloeden van buitenlandse bieren terug bij kleinere brouwerijen, waardoor je heel verrassende smaakcombinaties krijgt.

Laat je verrassen!

Wij ontvingen een spannend bierpakket van Dare to Drink Different om kennis te maken met de verschillende bieren en biersmaken. Het is super tof om zoveel verschillende biersoorten bij elkaar te zien, dat vooropgesteld, maar het ook verbazend om te ontdekken dat er zoveel verschillende brouwerijen en biersoorten zijn! Het pakket bevatte verschillende typen bier uit diverse landen, aangevuld met praktische tips om het te proeven en te ontdekken. Zo maakten we kennis met de frisse White Ale ‘Tokyo’ van het Vlaamse St. Bernardus, proefden we de fruitige Hoppy Pale Ale van Uiltje en de verfrissende Hoppy Weizen van Langharig Tuig. Door telkens te noteren wat je proeft en ervaart van de bieren, zul je jouw smaak steeds meer ontwikkelen. Als beginnend bierproever is het ook goed om op twee verschillende momenten hetzelfde biertje te proeven. Je zult merken dat je dan toch andere dingen opmerkt!

De kunst van bierproeven

Al die nieuwe bieren verdienen je volle aandacht. Maar hoe proef je bier? Dat is niet iets dat je zomaar even kunt leren: je moet er in groeien en jezelf ontwikkelen. Er zijn verschillende aspecten waar je op kunt letten om de smaak en het karakter van het bier te omschrijven. Het is ook belangrijk om bieren met elkaar te vergelijken. Probeer daarbij bieren binnen dezelfde stijl of categorie met elkaar te vergelijken. Zo kun je nuances en verschillen beter opmerken. Wil je het helemaal serieus aanpakken? Maak dan aantekeningen tijdens het proeven, zodat je je ervaringen kunt vergelijken en bijhouden. 

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken om op te letten bij het proeven van bier:

Uiterlijk: Schenk het bier in en kijk ernaar. Let op de kleur, helderheid en schuimkraag. Is het bier lichtgeel, amberkleurig, donkerbruin of ergens daartussenin? Is het helder of troebel? Een goede schuimkraag kan wijzen op kwaliteit en vakmanschap.

Geur: Breng het glas voorzichtig naar je neus en ruik aan het bier. Eigenlijk net zoals je met wijn doet. Probeer de verschillende aroma’s te identificeren die je tegemoet komen. Let op hoparoma’s, moutige tonen, fruitigheid, kruidigheid of andere geurige elementen. De geur kan je een idee geven van de complexiteit en de ingrediënten van het bier.

Smaak: Neem een slokje en laat het bier je smaakpapillen prikkelen. Een beetje smakken helpt hierbij, omdat je zo ook de geuren waarneemt via je mond. Let op de balans tussen zoet en bitter, de body (licht, medium of vol) en eventuele aanwezige smaakprofielen zoals karamel, citrus, chocolade, kruiden, etc. Let ook op de nasmaak en hoe lang de smaak aanhoudt.

Mondgevoel: Een belangrijke beleving is hoe je het bier drinkt. Het ene bier voelt wat waterig en dun op je tong, het andere voller en rijker. Let tijdens het drinken op de textuur en het mondgevoel van het bier. Is het licht en verfrissend, vol en romig, of misschien zelfs scherp en sprankelend? Het mondgevoel kan de algehele ervaring van het bier beïnvloeden.

Belangrijk is om het bier op de juiste temperatuur te drinken. Sommige bieren komen beter tot hun recht als ze gekoeld zijn, terwijl andere bieren hun aroma’s en smaken beter laten zien bij iets warmere temperaturen. Experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt.

Bierproeven is een persoonlijke en subjectieve ervaring, dus er is geen “juiste” manier om te proeven. Het belangrijkste is om open te staan voor nieuwe smaken, te genieten van het proces en je eigen voorkeuren te ontdekken. Zoek je toffe merken, die je niet in de standaard slijterij of supermarkt vindt? Kijk dan eens online, of laat je verrassen met een bierpakket. Proost!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.