logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Bijbel van de Indonesische keuken, Maureen Tan

In Nederland hebben we stiekem al heel veel kennisgemaakt met de Indonesische keuken: namelijk vanuit onze Chinese restaurants. Nou ja – het is een voorzichtige kennismaking geweest, dat wel, maar de basis is gelegd. Nasi, bami, foe yong hai… het zijn stuk voor stuk Indonesische gerechten, en komen niet voor in de Chinese keuken! Het is een lang verhaal, maar stiekem zien we pas de afgelopen jaren ook echte Chinese gerechten op de kaart verschijnen. En het is maar wachten op het moment dat we ook echt Indonesische gerechten voorbij zien komen. De smaken die we voorgeschoteld krijgen, zijn immers gericht op het smaakbeeld van zo’n veertig jaar geleden… zout, een beetje pittig, maar vaak simpelweg toegankelijk. Wat je ook kiest, je kunt je er geen buil aan vallen. Maureen Tan laat in haar Bijbel van de Indonesische keuken zien hoe kleurrijk en divers de Indonesische keuken echt is. En vooral: hoe pittig.

Bekijk hier alle Kookbijbels en Kook-atlassen.

Een reis door de keuken

Het grappige van De Bijbel van de Indonesische Keuken is wel dat je niet simpelweg een lijstje met de klassieke Indonesische gerechten afraffelt, maar dat Maureen je meeneemt langs de eilanden van Indonesië. Ieder eiland heeft namelijk zijn eigen kenmerkende manieren van koken, met unieke kruidenmengsels en ingrediënten die de voorkeur genieten. Natuurlijk kom je de bekende (of beruchte, net hoe je het ziet) gerechten tegen, maar dit boek moet je juist in huis halen voor die onbekende pareltjes. Alleen dan kun je echt op reis gaan naar die verre en onbekende wereld die ineens zo dicht bij komt!

Ketjap, sambal en vis

Ketjap en sambal zijn onlosmakelijk verbonden met de Indonesische keuken, dat blijkt wel uit de recepten in deze kookbijbel. Er wordt rijkelijk gestrooid met pepertjes en het afgeleide daarvan: sambal. Maureen geeft zelfs toe dat ze sommige gerechten echt heeft afgezwakt als het aankomt op het aantal pepertjes dat erin verwerkt zit. Gelukkig maar. Als je eenmaal gewend bent aan pittig eten, kun je heel wat hebben. Ben je dat niet gewend… dan sta je toch voor een uitdaging als je ineens een paar pepertjes in je maaltijd moet verwerken! Ook ketjap en oestersaus worden veel gebruikt in de gerechten – vis en schaaldieren als garnalen zijn een veelgebruikte voedselbron op de eilanden. Ook die kom je veel tegen in de gerechten. Het spreek voor zich dat je ze niet zo makkelijk kunt vervangen door andere ingrediënten, zonder de smaak echt flink te veranderen.

Ga direct naar Bijbel van de Indonesische keuken op BOL.com.


Recensie over De Bijbel van de Indonesische Keuken

Deze kookbijbel neemt je mee op reis langs de Indonesische eilanden. Van ieder eiland krijg je een aantal authentieke familiegerechten gepresenteerd, die de smaak en stijl van het eiland laten zien. Super gaaf en behoorlijk pittig, dat kan ik je wel vertellen! Een ritje naar de toko voor de nodige pepertjes en sambal is wel nodig voor veel gerechten, bepaalde kruiden zijn lastig verkrijgbaar in de reguliere supermarkt. Lomboks, kentjoer, rawits en kloewaknoten, veel authentieker dan dit kun je het niet krijgen! Complimenten voor de authenticiteit, maar jammer dat er best veel ingrediënten lastig te verkrijgen zijn.

Score: 8


Informatie

De bijbel van de Indonesische keuken,
Illustrator: nvt
Uitgever: Carrera, 496 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048853816. Prijs: 31.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.