• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Boeken
    • Info voor je boekbespreking
    • Allerlei
      • Creatief
      • Educatief kinderen
      • Informatief volwassenen
      • Management boeken
      • Stripboeken
    • Kinderboeken
      • Prentenboeken
      • Kinderboeken met AVI
    • Young adult
    • Leesboeken voor volwassenen
    • Kookboeken
  • Business
    • Bloggen
    • Zelfstandig ondernemen
    • Management boeken
  • Entertainment
    • Films
      • Netflix, Prime Video, Disney+ en TV
      • Actie
      • Animatie
      • Horror
      • Komedie
      • Speelfilm
    • Games
    • Muziek
    • Speelgoed
      • Creatief
    • Spellen
    • Er op uit
    • Uit-agenda
  • Eten & drinken
    • In de keuken
    • Eten en drinken
    • Recepten
    • Kookboeken
  • Lifestyle
    • Gadgets
    • Gezondheid
    • Kleding & verzorging
    • Huis
    • Tuin
  • Feest
    • Halloween
    • Kerstmis
    • Moederdag
    • Pasen
    • Sinterklaas
    • Vaderdag
    • Valentijnsdag
    • Verjaardag
  • Prijsvragen
logo coolesuggesties liggend banner

CooleSuggesties

Stoere reviews, nieuws en tips

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
  • Mail

Boek recensie: Bijbel van de Indonesische keuken, Maureen Tan

30 juni 2020Kookboekenaziatisch, diner, wereldkeuken

Dit artikel is deel 4 van 9 van de serie Kookbijbel
Bijbel van de Indonesische keuken Maureen Tan

In Nederland hebben we stiekem al heel veel kennisgemaakt met de Indonesische keuken: namelijk vanuit onze Chinese restaurants. Nou ja – het is een voorzichtige kennismaking geweest, dat wel, maar de basis is gelegd. Nasi, bami, foe yong hai… het zijn stuk voor stuk Indonesische gerechten, en komen niet voor in de Chinese keuken! Het is een lang verhaal, maar stiekem zien we pas de afgelopen jaren ook echte Chinese gerechten op de kaart verschijnen. En het is maar wachten op het moment dat we ook echt Indonesische gerechten voorbij zien komen. De smaken die we voorgeschoteld krijgen, zijn immers gericht op het smaakbeeld van zo’n veertig jaar geleden… zout, een beetje pittig, maar vaak simpelweg toegankelijk. Wat je ook kiest, je kunt je er geen buil aan vallen. Maureen Tan laat in haar Bijbel van de Indonesische keuken zien hoe kleurrijk en divers de Indonesische keuken echt is. En vooral: hoe pittig.

Een reis door de keuken

Het grappige van De Bijbel van de Indonesische Keuken is wel dat je niet simpelweg een lijstje met de klassieke Indonesische gerechten afraffelt, maar dat Maureen je meeneemt langs de eilanden van Indonesië. Ieder eiland heeft namelijk zijn eigen kenmerkende manieren van koken, met unieke kruidenmengsels en ingrediënten die de voorkeur genieten. Natuurlijk kom je de bekende (of beruchte, net hoe je het ziet) gerechten tegen, maar dit boek moet je juist in huis halen voor die onbekende pareltjes. Alleen dan kun je echt op reis gaan naar die verre en onbekende wereld die ineens zo dicht bij komt!

Ketjap, sambal en vis

Ketjap en sambal zijn onlosmakelijk verbonden met de Indonesische keuken, dat blijkt wel uit de recepten in deze kookbijbel. Er wordt rijkelijk gestrooid met pepertjes en het afgeleide daarvan: sambal. Maureen geeft zelfs toe dat ze sommige gerechten echt heeft afgezwakt als het aankomt op het aantal pepertjes dat erin verwerkt zit. Gelukkig maar. Als je eenmaal gewend bent aan pittig eten, kun je heel wat hebben. Ben je dat niet gewend… dan sta je toch voor een uitdaging als je ineens een paar pepertjes in je maaltijd moet verwerken! Ook ketjap en oestersaus worden veel gebruikt in de gerechten – vis en schaaldieren als garnalen zijn een veelgebruikte voedselbron op de eilanden. Ook die kom je veel tegen in de gerechten. Het spreek voor zich dat je ze niet zo makkelijk kunt vervangen door andere ingrediënten, zonder de smaak echt flink te veranderen.

Ga direct naar Bijbel van de Indonesische keuken op BOL.com.


Recensie over De Bijbel van de Indonesische Keuken

Deze kookbijbel neemt je mee op reis langs de Indonesische eilanden. Van ieder eiland krijg je een aantal authentieke familiegerechten gepresenteerd, die de smaak en stijl van het eiland laten zien. Super gaaf en behoorlijk pittig, dat kan ik je wel vertellen! Een ritje naar de toko voor de nodige pepertjes en sambal is wel nodig voor veel gerechten, bepaalde kruiden zijn lastig verkrijgbaar in de reguliere supermarkt. Lomboks, kentjoer, rawits en kloewaknoten, veel authentieker dan dit kun je het niet krijgen! Complimenten voor de authenticiteit, maar jammer dat er best veel ingrediënten lastig te verkrijgen zijn.

Score: 8


Informatie

De bijbel van de Indonesische keuken, Maureen Tan
Illustrator: nvt
Uitgever: Carrera, 496 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048853816. Prijs: 31.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

BOL.com
Amazon.nl
Bruna
Managementboek.nl
Bookspot

Deel dit bericht op social media:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)

Over Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.

Lees Interacties

Wat zijn jouw ervaringen? Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Uit deze serie

  • Kookboeken vol sauzen
  • Boek recensie: Bijbel van de Nederlandse keuken
  • Boek recensie: Ovenbijbel, Chickslovefood
  • Boek recensie: Bijbel van de Indonesische keuken, Maureen Tan
  • Boek recensie: De Taartbijbel, Hans Spitsbaard
  • Boek recensie: Vegabijbel, Isabel Boerdam
  • Boek recensie: Broodbijbel, Hiljo Hillebrand
  • Recensie: Pizzabijbel, Simon Giaccotto
  • Recensie: Bakbijbel – Rutger bakt van A tot Z

Onze topsuggesties

CooleSuggesties Topper

ONZE LAATSTE BERICHTEN

suri route amsterdam 3

Ontdek Suriname in Amsterdam

The Good Wine 1

The Good Wine: (h)eerlijke biologische wijn

De zaak Sus Antigoon 2

De strips van juni 2022

panama recensie

Film recensie: Panama

populairste auto eigenschappen en kleuren 2

Dit zijn de populairste auto-eigenschappen en -kleuren

logo ontwerp

Maak je eigen logo en geef je bedrijf een unieke uitstraling

Footer

Samenwerken

Heb jij een leuk product of coole dienst voor jongens of mannen? Kijk dan op onze contactpagina voor alle mogelijkheden.

Winacties en privacy

Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden voor deelname aan onze prijsvragen en ons cookiebeleid.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze reviews, artikelen en winacties? Meld je dan hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!