Er is steeds meer aandacht voor wat mensen eten en drinken. En dat is een goede zaak. We hebben al veel te lang gegeten en gedronken wat ‘iedereen doet’. Die aandacht gaat uit naar allerlei verschillende richtingen, van verse groenten of melk, direct van de boer, tot koffie van versgebrande koffiebonen… en natuurlijk bier! Een aantal jaar is er al een enorme aandacht voor speciaalbier en het zelf brouwen. Maar zeg eens eerlijk: proef jij het verschil tussen het ene merk en het andere? Met deze online cursus word je een echte Bierista en weet je in no-time alles over bier.
Kennis is macht
Misschien proef je wel verschil, misschien ook nauwelijks. Maar als je al verschil opmerkt, is het lastig om te omschrijven wat de kenmerken zijn van het bier. Waar smaakt het naar, welke aroma’s proef je. Hoe is de schuimlaag, hoe ziet het bier er uit en hoe ruikt het? Probeer het maar eens te omschrijven: het is lastiger dan je denkt. Er zijn zoveel mogelijkheden, met herkenningspunten naar fruit, koek, chocolade, koffie en nog veel meer. Zodra je weet waar je op moet letten, kun je al die verschillen een plekje geven en beter vertellen waarom je een bepaald bier lekkerder vind – of wat de verschillen zijn.
Achtergrond
Niet alleen het omschrijven van bier maakt je een Bierista: ook een goede kennis van zaken boeft veel toe aan je gesprekken over bier. Naast informatie over proeven en het praten over bied, leer je in de eerste hoofdstukken kort en krachtig hoe bier wordt gebrouwen. Wat heb je er voor nodig, welke processen gaan vooraf aan het maken van bier en hoe beïnvloeden zij de smaak? Ook hier gaat het credo ‘kennis is macht’ zeker op, want als je goed proeft en oplet tijdens het bier drinken, kun je bepaalde smaakelementen al duiden aan bijvoorbeeld de gisting of de gebruikte moutsoort.
Gespreksstof
Als je eenmaal bekend staat als Bierista, zul je vaak gevraagd worden om je mening te geven over bepaalde biersoorten. Het is dan altijd prettig om te kunnen omschrijven wat je proeft, maar het is nog toffer als je wat over de achtergrond kunt vertellen. In de Bierista-opleiding krijg je dan ook achtergrondkennis over de geschiedenis van bier, de verschillende biersoorten en welke landen zich in welke biersoorten hebben gespecialiseerd. De informatie wordt helder en duidelijk overgedragen.
Toetsen en diploma
De Bierista-opleiding bestaat uit in totaal 12 onderdelen, die je allemaal op een speciale website kunt volgen. De informatie komt naar je toe via filmpjes, maar het meeste via geschreven tekst, aangevuld met foto’s en illustraties. Na ieder hoofdstuk krijg je 10 vragen over het betreffende hoofdstuk… eens kijken hoe goed je hebt opgelet! Regelmatig wordt je trouwens gevraagd om één van de meegeleverde biertjes te proeven. Doe dat zorgvuldig en nauwkeurig – maar geniet er bovendien van. Gaandeweg leer je meer over wat je hebt gedronken, maar het is een prettig proces om te merken dat je steeds meer informatie oppikt. Na de 12 hoofdstukken krijg je een examen met 45 vragen. Heb je dat gehaald? Dan heb je een Bierista-diploma verdiend en mag jij jezelf Bierista noemen!