logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Beverbende, 999 games

Beverbende is een hilarisch en eigenlijk ook wel spannend spel voor jong en oud. Het is een kaartspel met een flinke geluksfactor, waardoor je als volwassene weinig voordelen hebt ten opzichte van jongere kinderen. De regels zijn eenvoudig en helder, het spel is snel en bijzonder grappig. Ik zal je er meer over vertellen.

Het doel van Beverbende

Laat ik even kort zijn: er is niet echt een verhaal achter ‘beverbende’. Het is gewoon een leuke naam met grappige figuurtjes. Het had net zo goed ‘kabouterbende’ of ‘motorbende’ kunnen heten. Maar goed. Ze hebben gekozen voor bevers. Een originele zet – bevers zie je niet al te vaak in spellen terugkomen. In Beverbende krijgt iedere speler vier kaarten. Die legt iedere speler voor zich neer, naast elkaar en met de achterkant naar boven. Vervolgens mag iedere speler de eerste en de laatste kaart omdraaien om te bekijken. Je zult nu een plaatje zien, of een cijfer van 0 tot en met 9. Het doel is om aan het einde van de ronde zo min mogelijk punten op tafel te hebben liggen. Het liefst: 4×0, maar dat is nagenoeg onmogelijk (van iedere kaart zitten 4 exemplaren in het deck, met negen keer een 9).

De regels van Beverbende

Het doel is dus om die cijfers zo laag mogelijk te krijgen. Van de eerste en de laatste kaart weet je het cijfer, dat is dus vrij makkelijk. Van de middelste twee kaarten weet je dat niet. Die zul je moeten gokken. Nadat alle spelers hun kaarten hebben gekregen, worden de overgebleven kaarten als een gedekte stapel op tafel gelegd. De bovenste kaart wordt omgedraaig. Als jij aan de beurt bent, mag je een kaart pakken van de gedekte stapel of van de aflegstapel. Die kaart wissel je om met één van de vier kaarten op tafel. Pak je bijvoorbeeld een 3 van de stapel en weet je dat jouw laatste kaart een 5 is, dan wissel je die twee kaarten om en leg je de 5 op de aflegstapel. Wil je niets doen met de kaart die je gepakt hebt? Dan mag je hem meteen op de aflegstapel leggen. Het kan ook zijn dat je een plaatje pakt van de gedekte stapel, dat is een actiekaart. Actiekaarten mogen alleen worden uitgevoerd als ze van de gedekte stapel komen. Je kunt dan:

  • Een kaart ruilen met een andere speler. Als je oplet waarmee spelers kaarten wisselen, kun je een inschatting maken welke kaart die heeft liggen. Als een speler een kaart pakt en wisselt om vervolgens een 4 weg te gooien, weet je zeker dat het cijfer lager is!
  • Met de kaart met het vergrootglas mag je een kaart bekijken van jouw eigen rijtje kaarten. Een perfect moment om de middelste twee kaarten te ontdekken!
  • Met de kaart met twee bevers heb je twee kansen om een goede kaart te trekken. Trek je een kaart en is die niet naar jouw zin? Dan krijg je meteen een herkansing. Let wel: die eerste kaart mag je niet alsnog kiezen!

Het einde van Beverbende

Als iemand vind dat-ie genoeg lage kaarten voor zich heeft liggen, geeft die speler aan dat het de laatste ronde is. Alle spelers mogen nog één keer een kaart trekken en een gokje wagen, de speler die de laatste ronde heeft aangekondigd mag dat niet. Vervolgens worden alle kaarten omgedraaid. Heb je nog actiekaarten liggen? Die worden omgewisseld met kaarten van de gedekte stapel (handel dit met de wijzers van de klok mee af). Vervolgens worden alle punten opgeteld. In totaal speel je 6 rondes, maar je kunt het spel ook korter maken door minder rondes te spelen.


Ga direct naar Beverbende op BOL.com.

Recensie over Beverbende

Het is 999 games gelukt om een spel te ontwikkelen dat niet alleen leuk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen! De eenvoudige regels zijn snel onder de knie te krijgen en ontzettend helder. Er is geen speld tussen te krijgen. Dankzij de onzekere factoren blijft het spannend tot de laatste ronde. Het is een snel spel dat je zo kunt spelen. Vooral die onzekere factor maak het spannend, hoewel dat ook wel voor baalmomenten kan zorgen. Het is kiezen of delen… maak je de gok… of niet?

Score: 8


Informatie

Titel: Beverbende
Uitgever: 999 games
Genre: kaartspel
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2 tot 6 spelers.
Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Adviesprijs: 9.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.