logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Betreed het universum van superhelden in Marvel Ultimate Universe 1 en 2


marvel ultimate alliance 2Er is nog al wat te doen rondom superhelden de laatste jaren. Gelukkig maar, want superhelden zijn cool! Onlangs maakte Activision Publishing, in samenwerking met Marvel Entertainment, twee klassiekers klaar voor de next-gen gameconsoles. Ik heb het dan over de superheldengames Marvel: Ultimate Alliance en Marvel: Ultimate Alliance 2. Je kunt ze downloaden voor de Xbox One en de PS4, en via Steam op de PC.

Verschillend

Marvel: Ultimate Alliance 1 en 2 zijn nogal verschillend. Ze lijken in bepaalde aspecten wel een beetje op elkaar, maar waar je met Marvel: Ultimate Alliance een soort dungeon-crawler hebt waarbij je met vier superhelden verschillende missies uitvoert, en je poppetjes alleen maar van boven bekijkt, is het tweede deel significant anders: ten eerste volgt dit spel het verhaal van Captain America: Civil War, waarin hij het opneemt tegen Iron Man als het gaat om het wel of niet registreren van superkrachten.

Hetzelfde

Ergens zijn de spellen ook wel weer hetzelfde. Je hebt bij allebei de spellen keuze uit een flink aantal Marvel superhelden waar je uit kunt kiezen. In het eerste deel zijn er dat 22, in het tweede deel zijn er dat 24. In beide games kun je de personages upgraden, zodat ze sterker of sneller worden, intensere superkrachten krijgen of beter kunnen samenwerken. Het coole bij Ultimate Alliance 1 is dat je je eigen teams kunt samenstellen. Je kunt het veilig houden door te gaan voor een bestaand team, zoals Fantastic Four of de Avengers, maar je kunt ze ook allemaal door elkaar mixen. Door het spel heen speel je ook nieuwe outfits vrij, zodat je ze helemaal een old-school uiterlijk kunt geven. Het gave is dat die outfits je personage ook wat extra features geven. Het ene pak zal je meer XP laten verdienen, het andere je HP-meter wat verhogen. Marvel Ultimate Alliance

Single of niet

Beide games kun je prima alleen spelen. Je kunt dan snel wisselen tussen de verschillende personages, mocht je dat willen. Echt cool wordt het natuurlijk pas als je met meerderen speelt. Je kunt daarbij kiezen tussen een cooperatieve of een competitive online modus, of een lokale multiplayer. Dat is natuurlijk altijd handig, en een stuk gezelliger dan online multiplayers. De gameplay zelf is niet al te moeilijk. Het is meer een beat ém up dan een dungeon crawler. De grootste uitdagingen zitten hem in het verslaan van de eindbazen en het uitpuzzelen waar je nu precies moet wezen in het gangenstelsel waar je team doorheen loopt.

Captain America vs. Iron Man

In In Marvel: Ultimate Alliance 2 draait het om de Marvel Comics’ Civil War verhaallijn. Als speler kies je of je voor óf tegen de bekende Superhuman Registration Act bent en vervolgens zijn de missies, challenges en gevaren die je tegenkomt afhankelijk van die keuze. Het zijn dus eigenlijk twee games in één! Net als in de voorganger stel je in Marvel: Ultimate Alliance 2 je eigen Marvel Universe dream team samen uit meer dan 24 speelbare personages. Die hebben allemaal hun eigen specifieke krachten en door die slim te combineren haal je het beste uit je team. Je kunt in dit spel namelijk meer en beter samenspelen dan in het eerste spel. Je speelt solo in de single-player, of je trekt met maximaal vier vrienden ten strijde in de online en local co-op.

Verhaal vs gameplezier

Jammer genoeg is het tweede deel wat eenvoudiger dan het eerste, ondanks de extra functies en krachten die zijn toegevoegd. Het upgradesysteem van je personages is vereenvoudigd (hoewel je wel beter kunt zien hoe ver bepaalde badges zich hebben opgespaard) en dat is jammer. Aan de andere kant is het ook wel weer logisch: in deze game volg je het verhaal van Civil War, en daar moet je niet te veel mee rommelen. Grafisch gezien is het tweede deel de betere, maar qua gameplay ben ik toch meer fan van de eerste!

Informatie

Marcel: Super Hero Alliance 1 en 2, Activision Xbox One, PS4, PC. Leeftijd: vanaf 16 jaar.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.