logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Bethany en het Beest, Jack Meggitt-Phillips

Monsterboeken zijn ontzettend populair voor jongeren. Steeds jongere kinderen houden wel van een griezeltje op zijn tijd, zo lijkt het. Het ene boek is echt spannend en eng, het andere is heel fantasierijk en eigenlijk best grappig. Op de cover van Bethany en het Beest wordt de vergelijking gemaakt met woordkunstenaar Roald Dahl, en ik snap wel waarom. De fantasie van het verhaal en de manier van omschrijven zou zo maar uit diens typemachine kunnen komen, hoewel de boeken van Roald Dahl in de regel wel een ander ritme of dynamiek kennen. Maar laten we eens duiken in de wereld van Bethany en het Beest.

Bethany en Peregrinus

Het boek draait namelijk niet alleen om Bethany. Sterker nog: je zou eerder zeggen dat het boek om Peregrinus gaat, een stokoud mannetje van 511 jaar oud dat helemaal alleen in een enorm huis woont van 15 verdiepingen hoog. In de loop der jaren heeft hij heel veel spullen verzameld, van schilderijen tot beelden, van dure spullen tot stapels met geld. Hoe hij daar aan komt? Die heeft hij gekregen van Het Beest. Dat klinkt enger dan het is. Het beest is namelijk een nogal kieskeurige eter, hij wil telkens wat anders proeven. Die wens geeft hij door aan Peregrinus, die hem voert wat hij wil. Soms is dat een bowlingbal of een piano, maar soms ook heel bedreigde dieren. In ruil daarvoor krijgt Peregrinus wat hij wil. Het Beest is namelijk een magisch beest, die alles kan opboeren wat hij maar wil. Zelfs een drankje om langer te leven, waarmee Peregrinus al zo lang kon leven.

Vervelend kind

Tot Het Beest op een dag vraagt om een heel bijzonder gerecht. Hij zou namelijk eens willen weten hoe een dik, vetgemest meisje smaakt! Peregrinus gaat op pad om er eentje te zoeken, maar na een paar mislukte ondernemingen komt hij onverricht ter zake terug in zijn huis. Ouders zitten hem steeds in de weg, die zijn veel te beschermend naar hun kinderen toe. Dan hoort hij van een wonderlijke plek: een weeshuis, waar kinderen wonen zonder ouders. Daar vind hij een kind met wie hij al een aanvaring had in de vogelwinkel: het brutale en vervelende, opstandige en pesterige meisje Bethany. Het perfecte maaltje voor het beest! Maar… dan moet ze eerst nog wat worden vetgemest.

Dikmakers

Als Bethany en het Beest voor het eerst kennismaken, is Bethany niet heel erg onder de indruk. Tenminste… zo doet ze. En ook het Beest is niet echt te spreken over de bonenstaak Bethany. De dagen daarop moet Peregrinus er dus alles aan doen om Bethany vet te mesten. Taart, koekjes, muffins en zoetigheden worden aangesleept en Bethany laat het zich allemaal smaken. Gaandeweg leren Bethany en Peregrinus elkaar echter beter kennen en ontdekken ze dat je ook positieve gevoelens kunt hebben. Langzaam maar zeker ontwikkelt Peregrinus ook gevoelens als gewetensbezwaar, spijt en vriendschap. Kan hij Bethany nu nog zomaar opofferen aan Het Beest, zodat hij nog langer kan leven?

Ga direct naar Bethany en het Beest op BOL.com.


Recensie over Bethany en het Beest

Het klinkt gruwelijker dan het is, hoewel er een paar sappige scenes in het boek voorkomen: de stokoude en egoïstische Peregrinus Pincet lijkt het allemaal voor elkaar te hebben in zijn grote huis vol dure spullen. Maar hij komt de deur nauwelijks uit. Als de wereldvreemde man in aanraking komt met de opstandige wees Bethany, staat zijn wereld op zijn kop. Terwijl Peregrinus zienderogen ouder wordt, moet hij Bethany onder controle houden en vetmesten om aan Het Beest te voeren. Maar is het dat wel waard? Bethany en het Beest is een fantasierijk boek vol subtiele grappen en excentrieke mensen. Niemand is echt goed of slecht, en dat maakt het boek interessant om te lezen. Zelfs het verschrikkelijkste kind blijkt helemaal niet zo verschrikkelijkst te zijn!

Score: 8


Informatie

Bethany en het beest,
Illustrator: Isabelle Follath
Uitgever: Querido, 256 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 9 jaar. ISBN: 9789045125183. Prijs: 16.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.