logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Beter slapen met FitBit

fitbit surge

Fitbit, toonaangevend in connected health & fitnessbegeleiding, komt met een simpele maar effectieve set slaaptools waarmee miljoenen Fitbit-gebruikers over de hele wereld hun slaapgedrag en algehele conditie kunnen verbeteren. Slaap is van essentieel belang voor gezondheid en welzijn: een goede nachtrust beschermt tegen hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas, en verbetert neurocognitieve vermogens, geestelijke gezondheid en levensverwachting. De nieuwe Sleep Schedule-functie van Fitbit is nu beschikbaar in de gratis Fitbit app en werkt met alle Fitbit-apparaten die slaapmonitoring ondersteunen. De software helpt gebruikers een regelmatiger slaapritme te ontwikkelen met behulp van:

  •          persoonlijke slaapdoelen op basis van gemeten slaapgedrag, voor een optimale nachtrust,
  •          vaste, instelbare bedtijd- en wektijden,
  •          bedtijdreminders en ook een slaapoverzicht waaraan je je vooruitgang kunt aflezen.

De tools zijn de eerste van een nieuwe reeks slaaphulpmiddelen die worden ontwikkeld in samenwerking met een door Fitbit samengestelde groep vooraanstaande slaapexperts, onder wie Dr. Michael Grandner van de University of Arizona, Dr. Allison Siebern (Stanford University) en Dr. Michael Smith (Johns Hopkins University).

De Fitbit-app is een kernonderdeel van het Fitbit-platform, dat naast trackers, smartwatches en apps ook social media-functionaliteit, adviezen en gepersonaliseerde coaching biedt. De app wordt steeds slimmer en gebruiksvriendelijker dankzij functies als automatische slaapmonitoring en bewegingsdetectie, waardoor je je activiteiten en conditie nog makkelijker kunt meten en volgen. Bovendien helpt de app je om je gedrag aan te passen: meer bewegen, meer sporten, verstandiger eten, beter slapen en beter op gewicht blijven. Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van het belang van een goede nachtrust, vinden velen het lastig om voldoende slaapuren te maken (7 tot 9 uur) en vooral een regelmatig slaapritme aan te houden.

Volgens de slaapexperts van Fitbit is een regelmatig slaapritme een van de belangrijkste voorwaarden voor een goede nachtrust: “Als je steeds op verschillende tijden naar bed gaat en opstaat, kan dat hetzelfde effect hebben als een jetlag, waarbij je biologische klok, voortdurend verandert, wat een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid en welzijn,” stelt Michael Grandner. “Voor je fysieke conditie, geestelijke gezondheid en cognitieve vermogens is het van belang dat je elke nacht voldoende slaap krijgt, en op vaste tijden naar bed gaat en opstaat. De nieuwe Sleep Schedule-tool van Fitbit maakt het makkelijker om je slaapuren en slaaptijden bij te houden, zodat je een gezonder leefritme kunt aanmeten. Op deze manier kunnen miljoenen mensen over de hele wereld beter leren slapen en zo hun algehele welzijn verbeteren, wat natuurlijk geweldig is.”

Onderzoek wijst uit dat mensen na voldoende nachtrust beter trainen. Bovendien draagt voldoende slaap bij aan het zelfherstellend vermogen van het lichaam na training. Gegevens van Fitbit laten ook een positief verband zien tussen vaste bedtijden en het aantal minuten dat iemand dagelijks actief is, met name bij mensen die elke avond vroeg gaan slapen. Mensen die gemiddeld 7 tot 9 uur per nacht slapen hebben ook een lagere BMI (body mass index) dan mensen die maar 3 of 4 uur per nacht slapen, terwijl mensen met overgewicht (BMI boven 25) per week gemiddeld 70 minuten minder slapen dan mensen met een normale BMI (tussen 18,5 en 25).

“Het mooie aan de nieuwe Fitbit Sleep Schedule-tool is dat het de slaapdata van je Fitbit-apparaat analyseert op patronen en op basis daarvan een schema maakt dat op jouw persoon is toegesneden,” zegt Tim Roberts, Executive Vice President Interactive van Fitbit. “Dat betekent dat we met behulp van Fitbit-data miljoenen mensen kunnen helpen gezondere leef- en slaapgewoonten aan te leren. Sleep Schedule is nog maar de eerste proeve van een serie nieuwe slaaptools die we ontwikkelen om onze gebruikers te helpen hun gezondheid te verbeteren met behulp van data en coaching.”

Verbeterde slaapmonitoringfuncties

De nieuwe Sleep Schedule-module in de Fitbit app helpt je om je slaapdoelen te realiseren en regelmatiger te slapen, gebruikmakend van de volgende tools:

  •          Slaapdoel: Op basis van de slaapdata die je Fitbit-tracker verzamelt kun je de gepersonaliseerde adviezen van de app opvolgen of het aantal gewenste slaapuren instellen. Zo weet je zeker dat je elke nacht voldoende slaap krijgt.
  •          Bedtijd- en wekdoelen: Op basis van je slaapdoel en het door je Fitbit-tracker vastgestelde slaapgedrag geeft de app suggesties voor bedtijd- en ontwaaktijden. Je kunt die tijden aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren.
  •          Bedtijd- en wekmeldingen: Je kunt bedtijd- en wekmeldingen op je smartphone ontvangen om je te helpen voldoende slaapuren te maken en een vast slaapritme aan te leren. Je kunt ook een stil wekalarm op je Fitbit tracker instellen op basis van de gewenste ontwaaktijd.
  •          Slaapoverzicht: Beoordeel je slaapritme over langere periodes om te zien of je je doelen haalt of dat je je slaapschema misschien moet bijstellen.

Sleep Schedule van Fitbit

De nieuwe Sleep Schedule-module is nu beschikbaar als onderdeel van de gratis te downloaden Fitbit app voor Android, iOS en Windows. De software werkt met alle Fitbit-apparaten met automatische slaapmonitoring, waaronder Fitbit Surge, Fitbit Blaze, Fitbit Charge HR, Fitbit Alta, Fitbit Charge en Fitbit Flex en ook met de handmatige slaapmonitoringfunctie van de Fitbit One.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.